A fényforrások sokszínűsége a világítástechnikában

Szerző: PannonLighting
2019-03-10 00:00:00

A világítástechnika világában gyakran találkozunk olyan megnevezésekkel, mint . . .

az MR16, izzólámpa, PAR38, halogénlámpa, fénycső, kompakt fénycső, LED-lámpa… de vajon mit is jelentenek ezek a fogalmak? Annyi termék közül választhat az ember manapság a piaci kínálat végtelenjében! Hogyan válasszuk ki a számunkra tökéletesen megfelelő gyártmányt? Ebben a cikkben szeretnénk segítséget nyújtani a világítástechnika alapvető eszközeinek megértésében. 


 IZZÓLÁMPÁK 


Ezek voltak a piacon megjelent első fényforrások (Edison-izzók). Talán épp ezért az izzólámpa a világítás legelterjedtebb szimbóluma. Technológiája azonban mára már elavult, nem felel meg a kor elvárásainak, ezért egyre ritkábban használják. Helyüket az egyre dinamikusabban fejlődő LED-technológiájú lámpák veszik át. Az izzólámpák három alapvető formáját különböztetjük meg:
 

Normál (N) Gömb (G) Dekoratív (D) (gyertyaforma, lángforma stb.)


 IRÁNYÍTOTT FÉNYŰ LÁMPÁK (Reflektor) 


Olyan fényforrás, amely burájának oldalára fényvisszaverő réteget vittek fel, s ezáltal a fényáramát irányítottan bocsátja ki, ami bizonyos céltárgyak vagy személyek kiemelt megvilágítására szolgál (pl. kirakat, színpad). Technológiai kivitelezésük szerint az irányított fényű lámpák két csoportját különböztetjük meg:
Reflektor izzó (R) – gyártási technológiája szerint az üvegburát diffúzréteggel borítják, szabadon hagyva a fénysugár kiáramlásának szánt helyet. Az ilyen fényforrások csaknem dupla annyi fényt képesek kibocsátani, mint a normál izzólámpák, miközben ugyanannyi energiát fogyasztanak. 
PAR-izzó (Parabolic Aluminium Reflector) – oldaltükrös burájú, irányított fényű fényforrás. A PAR-izzók gyártásakor egy fémkúp alakú vázba ültetik a szerelvényt, s ezután olvasztják rá a préselt üvegből készült buratetőt. Legismertebb típusa a PAR 38-as izzólámpa. A PAR jel utáni szám a lencse átmérőre vonatkozik (38/8 inch). Konstrukciója lehetővé teszi a lámpatest nélküli alkalmazást, mechanikai hatásoknak, nedvességnek jól ellenáll. (pl. szökőkutak színes világítása)


 HALOGÉNLÁMPÁK


A halogenlámpa nem más, mint egy volfrámszálas izzólámpa, amelynek buraterébe a gyártás során halogénelemeket ill. vegyületeket adagoltak. A halogének jelenléte egy ún. volfrám-halogén körfolyamatot létesít, amelynek következtében jelentősen növelhető a fényforrás fényerőssége, vagy pedig növelhető az élettartama. Alkalmazási területük ma már igen széles: gépkocsi-fényszórólámpák, vetítőlámpák, stúdióvilágítás, fényárvilágítás, de ugyanakkor beltéri használatban is alkalalmazták a közelmúltban. A halogen fényforrás két formátumban kapható: hálózati feszültségű (230V) és törpefeszültségű (12V).


Hálózati feszültségű halogénlámpa (230V)


A PAR16, 20, 30 és 38-as izzókat gyakran használják reflektor lámpákban és projektorokban.
Az ún. két végén fejelt (R7s) és az egy végén fejelt (G4, G9) lámpák mind az állólámpákban, mind a fürdőszobai tükörvilágításban, valamint a falra szerelhető lámpatestekben is használhatóak.


Törpefeszültségű halogénlámpa (12 V)


Az MR8, MR11 és MR16-os lámpák tulajdonképpen mini reflektorok (Multi Faceted Reflector), amelyek kis méretükhöz képest kitűnő fényt bocsátanak ki. 


 FÉNYCSÖVEK, KOMPAKT FÉNYCSÖVEK


A fénycső nem más, mint kisnyomású, higannyal és nemes gázzal töltött kisülőlámpa, amelyben túlnyomórészt a higany ultraibolya tartományában levő ún. rezonancia vonalak gerjednek, s az általuk létesített, szabad szemmel nem érzékelhető UV sugárzást a cső belső falára vitt fénypor réteg alakítja át látható fénnyé. Jó fényhasznosítása (60-90 lm/W), hosszú élettartama (10.000 óra), és széles színhőmérséklet választéka (2700 K – 6500 K) elsősorban a belső téri világítás leggazdaságosabb fényforrásává teszik. A kereskedelmi forgalomban lévő fénycsöveknek két nagy csoportját alkotják a hagyományos (két végén fejelt, lineáris), és a kompakt fénycsövek. 

A hagyományos típusokon kívül gyártanak reflektor burájú, színes és egyéb speciális célú fénycsöveket is (pl. üvegházi növények világítására).

A leggyakrabban használt fénycsövek manapság a T8 és T5 típusok. A PAR lámpákhoz hasonlóan, a T (Tube) betűvel jelölt fénycsövek számértéke a cső átmérőjére vonatkoznak, amely az inch 1/8-ának és a feltüntetett szám szorzatával egyenértékű (pl. T8-as fénycső átmérője 8/8 inch, azaz 26 mm). Ezeket a hagyományos lámpák helyett használják.
Ez a lámpatípust 20-30%-al kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos izzólámpa azonos fénykibocsátás mellett, ráadásul az élettartama 20-szor nagyobb. A fénycsövek többféle formátumban is kaphatók. 


 NAGYNYOMÁSÚ KISÜLŐLÁMPÁK 


Nagynyomású kisülőlámpák a világítástechnika evolúciójának következtében kialakult fényforrás. Prototípusa a mára már elavultnak számító higanygőzlámpa. Ez volt az első nagynyomásó kisülőlámpa, melynek nyomán megalakult a még sűrűn használt nátriumlámpa és fémhalogén lámpa. Mi most a két utóbbiról ejtünk pár szót, hiszen ezek a technológiák még élnek, s különösen a kültéri világításban használatosak.


 NAGYNYOMÁSÚ NÁTRIUMLÁMPA


A nagynyomású nátriumlámpa (Magyarországon közhasználatú kifejezéssel nátriumlámpa) olyan nagynyomású kisülőlámpa, melyben a fény túlnyomórészt 10 kPa nagyságrendű parciális nyomású nátriumgőz gerjesztése és sugárzása következtében jön létre. 
Összehasonlítva a higanylámpával annál sokkal gazdaságosabb, külterek és kisebb színvisszaadási igényű belterek javasolt fényforrása. Élettartama igen hosszú, a standard típusé 28000 óra. A nagynyomású nátriumlámpa jellegzetes sárga szint kibocsátó fényforrás, ebből következik kis színhőmérséklete (2000 K). Az utóbbi években a többirányú fejlesztésnek köszönhetően megjelentek a javított színvisszaadású, fehérebb színű, és a beépített gyújtót is tartalmazó típusok is.

 FÉMHALOGÉN LÁMPÁK


A fémhalogén lámpák gyártási technológiája szerint a higanyhoz különböző ritka földfémek halogénvegyületeit adalékolják. Ezek hatására a lámpa fényhasznosítása és színvisszaadása is javul. A standard típusok élettartama 8-10000 óra, fényhasznosításuk 60-100 lm/W. A kisülőcső anyaga általában kvarc, újabban jelentek meg a kerámia kisülőcsöves fémhalogén lámpák. Széles típusválasztékukra jellemző, hogy vannak többek között reflektorburás, rövid ívű, két végén fejelt, azonnal visszagyújtó stb. típusok. Egyik legújabb fejlesztés a xenontartalmú fémhalogén autó fényszórólámpa. Alkalmazása ott célszerű, ahol nagy fényáramra és jó színvisszaadásra együtt van igény (stadion, TV és filmstúdió, díszvilágítás stb.) Épületvilágítási célokra főleg az újabban kifejlesztett, 50 - 150 W közötti teljesítményű változataik alkalmasak, amelyekkel különféle dekoratív, kiemelő világítási feladatok oldhatók meg.


A LED-LÁMPÁK (Light Emitting Diode)


A Light Emitting Diode rövidítéséből eredő betűszó, magyarul világító dióda. Félvezető alapú fényforrás. A fényemittáló dióda olyan félvezető eszköz, amely az elektromos energiát közbenső hőenergia nélkül közvetlenül alakítja fénnyé. A LED-lámpa által kibocsátott fény lehet piros, narancssárga, sárga, kék, lila, rózsaszín vagy fehér színű. A fény színe a LED-lámpa gyártása során használt anyagoktól, illetve technológiától függ. 
A hagyományos fényforrások (izzólámpa, fénycső, halogénlámpa stb.) fény kibocsátása, azon az elven alapul, hogy a fűtött tárgy termikus sugárzást bocsát ki. Ez a folyamat azonban nagy mennyiségű hőt sugároz: az energiafogyasztás 95% -a nem más, mint hő.
A LED-lámpa esetében a kibocsátott fény mennyisége sokkal kevesebb hőveszteséggel jár, valamint élettertama többszöröse a hagyományos technológiájú lámpákénak.
Manapság a LED-lámpák széles körben mindenféle színben és formában kaphatók, s arra hivatottak, hogy fokozatosan felváltsák az elavult világítástechnológiai fényforrásokat és kiszorítsák azokat a piacról.

#világítástechnika  #világításkorszerűsítés  #világítástervezés  #LED  #fényforrás


 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.