Cégadóból világításkorszerűsítés?

Szerző: PannonLighting
2020-02-08 00:00:00

A világításkorszerűsítés (LED-esítés) költségeinek 30-65%- a levonható cége társasági adójából.

Térjünk egyből a lényegre:

A magyarországi cégek az év végi zárás alapján adót fizetnek. Ennek a befizetett adónak lehetnek csökkentő tételei.
Jelenleg egy olyan csökkentő tétel is rendelkezésre áll a társasági adót (tao-t) fizető cégek részére, amellyel a világításkorszerűsítésre elköltött összeg 30-65% -át megspórolhatják. Ezt az összeget lehet levonni a tao-ból. 

Amennyiben további felvilágosítást szeretne kapni ebben a témában, keressen minket bizalommal, és világításkorszerűsítsen velünk. :-)

Részletesebben:
A kedvezmény kis-, közép- és nagyvállalatok számára is elérhető. Minden olyan beruházás esetében érvényesíthető az adókedvezmény, minek eredményeként csökken az energiafelhasználás, ugyanis nincs minimálisan elérendő küszöbérték.

Az 1996. évi LXXX. törvény, azaz a tao törvény  alapján a társasági adózó adókedvezményt vehet igénybe az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, így világításkorszerűsítés üzembehelyezése és üzemeltetése esetén. A törvény végrehajtását szabályozó 176/2017. (VII. 4.) Korm. rendelet tartalmazza a kedvezmény igénybevételének részletes szabályait. 


A tao törvény (4.§ 11.a bekezdése) energiahatékonyság növekedését eredményező beruházásként definiálja azokat a beruházásokat, melyek megvalósítása révén végsőenergia-fogyasztás csökkenését eredményező energiamegtakarításra kerül sor. 
Ilyenek lehetnek például: az épületenergetikát érintő energiahatékonysági intézkedések részeként a világításkorszerűsítés, LED-esítés.


A tao törvény szerint az ilyen jellegű beruházás keretében elszámolható költségeknek minősülnek – többek között – az energiahatékonysági beruházás, felújítás célját szolgáló, a kizárólag a magasabb energiahatékonysági szint elérését elősegítő tárgyi eszközök, immateriális jószágok bekerülési értéke, értékének növekedése, amennyiben a beruházás, felújítás összköltségén belül a kizárólag energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás költségei külön beruházásként, felújításként meghatározhatók.


Az új beruházással az alapállapothoz vagy ha az EU általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó jogi aktusa, vagy jogszabály minimum energiahatékonysági követelményt határoz meg, akkor ehhez a minimum energiahatékonysági követelményhez vagy ha a hasznos élettartam lejárt és nem létezik a vonatkozó minimum energiahatékonysági követelmény, akkor a forgalomban levő leggyengébb energiahatékonyságú tárgyi eszközzel elérhető energiamegtakarításhoz képest kell a megtakarítást elérni, ill. az auditban viszonyítani.


A támogatás mértéke a közvetlen energiahatékonyság javító célokat szolgáló tárgyi eszköz vagy immateriális jószág bekerülési értékének 30-65 %-a, de maximum 15 millió eurónyi összeg lehet, amit csökkent ugyanahhoz a beruházáshoz igényelt összes, más állami támogatás összege. Az adókedvezmény legfeljebb a számított adó 70 %-áig vehető igénybe.

Ezen jogszabályok és az egyéb vonatkozó jogszabályok alapján kell részletesen megvizsgálni minden esetet, de az alábbiakban bemutatunk egy egyszerűsített számpéldát a világításkorszerűsítés esetén igénybe vehető adókedvezmény számítására (a példa nem számol egyéb adócsökkentő tényezőkkel):

  • Vegyünk egy budapesti kkv-t, aminek évi 1 millió Ft nyeresége van és a fenti cél szempontjából 50%-os adókedvezményre jogosult. (A támogatás mértéke a beruházással érintett helyszín régiós elhelyezkedésétől és a cég méretétől függően 30-65%-ig terjedhet.) 
     
  • Társasági adóként (tao) a nyereség  9%-át, azaz 90.000 Ft-ot kellene befizetnie az állam részére, viszont ez a cég világításkorszerűsítésre  nettó 600.000 Ft-ot fordított a tárgyi adóévben, így ennek 50% -át, azaz  300.000 Ft-ot leírhat a tao-ból. 
  • Az adókedvezményt a beruházás évében vagy a következő adóévben és az azokat követő 5 adóévben, tehát összesen 6, egymást követő adóévben lehet érvényesíteni.
  • Az évenkénti adót csökkentő tétel a 300.000 Ft-nak az 1/6-od része lesz, jelen esetben évi 50.000 Ft. 
  • Ezek alapján ennek a cégnek az első évben a fizetendő 90.000 Ft helyett 40.000 Ft-ot kell csak befizetnie, és a következő 5 évben is évi 50.000 Ft-tal csökkentheti a fizetendő tao-ját.
  • Az adót csökkentő tétel az éves társasági adó 70%-a fölé nem mehet, így pl. az első évben ez esetben csak akkor tudjuk levonni a teljes 50.000 Ft-ot, ha a cég adott évi társasági adójának a 70 %-a, vagyis itt 63.000 Ft meghaladja az érvényesíteni kívánt adókedvezményt, jelen esetben az 50.000 Ft-ot. Ez most teljesül. 

A kedvezmény igénybevétele szempontjából fontos kitételek – többek között – még az alábbiak:

  • a beruházással használatba vett eszközöket az üzembehelyezéstől számított 5 évig kell üzemeltetni,
  • ezen adókedvezmény - ugyanazon beruházás tekintetében - együttesen nem alkalmazható fejlesztési adókedvezménnyel.

Az adókedvezmény igényebételéhez szükséges a beruházás minőségi igazolása a beruházás megkezdése előtt és üzembehelyezése után, amely igazolásokat energetikai auditor vagy auditáló szervezet állít ki.


A Pannon Lighting kft. különböző szakági auditor kollégával együttműködve vállalja a fentiek szerinti vizsgálatok lefolytatását és a jogszabályi feltételek fennállása esetén az igazolások kiadását.


Egy világításkorszerűsítési beruházás (LED-esítés) átlagosan 5 éven belül egyébként is megtérülhet, de ezzel a lehetőséggel, a korszerű világitás adta előnyök mellett, mint például az alacsonyabb fogyasztás vagy karbantartási költség, még a társasági adóját is csökkentheti.

#világítástechnika  #világításkorszerűsítés  #világítástervezés  #LEDesítés  #tao


A várható beruházási költségeket és megtérülési időt online kalkulátorunk segítségével itt kiszámolhatja:

KALKULÁTOR


Amennyiben a lehetőség felkeltette érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.