Minden, amit a robbanásbiztos világításról tudni kell!

Szerző: PannonLighting
2022-02-12 12:01:15

A robbanásbiztos világítás nélkülözhetetlen minden olyan vállalkozás számára, amely veszélyes környezetben működik, ahol...

A robbanásbiztos világítás nélkülözhetetlen minden olyan vállalkozás számára, amely veszélyes környezetben működik, ahol potenciálisan robbanásveszélyes gázok és gőzök vannak jelen. A veszélyes környezetben dolgozó alkalmazottak folyamatosan ki vannak téve a lehetséges robbanások veszélyének, amelyek akkor következhetnek be, ha a biztonsági óvintézkedéseket nem megfelelően hajtják végre. 

Ezért célszerű figyelembe venni, hogy a robbanásbiztos világítás milyen előnyökkel járhat vállalkozása és dolgozói biztonsága szempontjából. Azonban félre érthető lehet annak meghatározása, hogy mi számít robbanásbiztos lámpatestnek, és miben különbözik a hagyományos lámpatestekről. A cikk célja, hogy átfogó áttekintést nyújtson a robbanásbiztos világításról, segítsen a megfelelő robbanásbiztos lámpatest kiválasztásában, és amely segít Önnek abban, hogy megalapozottabb döntést hozzon vállalkozása számára.

Mi az a robbanásbiztos világítás?

A robbanásbiztos világítás olyan világítótesteket (lámpatesteket) jelent, amelyek képesek visszatartani a szikrákat, amelyek potenciálisan meggyújthatják a légkörben lévő gyúlékony és robbanásveszélyes gázokat. A robbanásbiztos világítás tehát nem a robbanásoknak ellenálló világítóberendezésekre utal, hanem inkább arra a képességre, hogy megakadályozza a külső robbanások bekövetkezését veszélyes helyeken.
A robbanásbiztos világítótesteket (lámpatesteket) általában olyan ellenálló lámpatestházba építik, amely olyan erős anyagból készül, mint például az acél vagy az alumínium. A robbanásbiztos világítótestek rendkívül tartós burával vannak felszerelve, amelyek ellenállnak a kemény munkakörülményeknek, és megakadályozzák a bura megrepedését, ezáltal azt a folyamatot, hogy a belső szikra a lámpatesten kívülre kerüljön és robbanást idézzen elő.
 

Miért válassza a robbanásbiztos világítást?

A robbanásbiztos lámpatestek telepítése jelentősen csökkenti a robbanásveszélyt, mivel megakadályozza a környező gyúlékony gázok és gőzök meggyulladását. Továbbá a National Fire Protection Association (NFPA) által kiadott National Electric Code (NEC) elő is írja, hogy a veszélyes helyeken használt összes világítóberendezésnek robbanásbiztosnak kell lennie. 

Magyarországon az MSZ EN 60079-14:2014 szabvány szabályozza a villamos berendezések tervezését, kiválasztását és szerelését. 
Az MSZ EN 60079-17:2014 szabvány pedig a villamos berendezések felülvizsgálatát és karbantartását szabályozza.  

A masszív kialakítású, robusztus, robbanásbiztos lámpatestek miatt a robbanások és gyulladások kockázata rendkívül alacsony. Kiemelten releváns szempont, hogy ez nagymértékben javítja a veszélyes helyeken dolgozó munkavállalók biztonságát is.

Robbanásbiztos lámpatest kialakítása - Ex Proof Design

Egy hagyományos lámpatestben a fényforrás, az érintkezők, a vezetékek és az esetleges kapcsolók közvetlenül ki vannak téve a helyi légkörnek. Egy laza érintkezőből vagy a kapcsoló mozgatásából származó szikra, de még a fényforrás hője is elég lehet egy gyúlékony légkör meggyújtásához. Egy robbanásbiztos lámpatestben az esetlegesen bekövetkező robbanások a lámpatest belsejében maradnak.

A hagyományos lámpatestek alkatrészei, például a fényforrás, a vezeték, az érintkezők és a kapcsolók ki vannak téve a légkörnek. Így a lámpatest belsejében a hirtelen energiaváltozás által okozott szikrák potenciálisan képesek lehetnek meggyújtani a légkörben lévő gyúlékony gázokat. Ezzel szemben a robbanásbiztos lámpatest alkatrészei burkoltak, hogy megakadályozzák, hogy a lehetséges szikrák vagy lángok kiszabaduljanak a belső házegységből.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a robbanásbiztos lámpatest alkatrészei körül légmentesen le kell zárni, hogy a környező légkörben lévő gyúlékony gázok ne tudjanak behatolni a házegységbe. Ez csak azt jelenti, hogy a robbanásbiztos lámpatest képes a robbanást a házegységen belül tartani. Ez megakadályozza, hogy a robbanás az egységen kívülre terjedjen, ami további károkat okozhat a berendezésekben és sérüléseket a munkavállalóknak.

Tartósság extrém körülmények között

A robbanásbiztos lámpatestek jellemzően tartósabbak, mint a hagyományos világítótestek. Mivel a robbanásbiztos lámpatestek általában ellenállóbb és strapabíróbb anyagokból készülnek, képesek ellenállni a szélsőséges munkakörnyezetnek. Ez azt jelenti, hogy a robbanásbiztos lámpatestek nem sérülnek meg olyan könnyen, mint a hagyományos lámpatestek, ezért a legjobb választás a zárt helyeken végzett tevékenységekhez. A robbanásbiztos lámpatestek nagyfokú tartósságának köszönhetően csökkennek a vállalkozás karbantartási és berendezési költségei.

Nagyobb mobilitás


Az erősebb lámpatestházzal és a vastagabb edzett üveggel való kialakításának köszönhetően a robbanásbiztos lámpatestek rendkívül ellenállóak a rázkódásokkal szemben. Ez nagyobb mobilitást tesz lehetővé, mivel a robbanásbiztos lámpatesteket targoncákkal vagy más szállítóeszközökkel egyik helyről a másikra lehet szállítani anélkül, hogy könnyen megsérülnének.  A robbanásbiztos lámpatestek ezért szállíthatóbbak, mint a hagyományos lámpák, ami ideális választássá teszi azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a működésükhöz mobil megvilágításra van szükségük.

Nagyobb hatékonyság


A robbanásbiztos LED-lámpatestek energiatakarékosabbak a hagyományos világítótestekhez képest. Egy robbanásbiztos LED lámpatest körülbelül 80-90 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy hagyományos lámpatest. Ez azt jelenti, hogy a robbanásbiztos LED lámpatestek képesek a gyártó által megadott megvilágítási szintjükön akár 100 000 órán át is működni. Így a robbanásbiztos LED-lámpatestek élettartama hosszabb, mint a hagyományos világítótesteké. Ezért a robbanásbiztos LED-lámpatestek telepítésével az üzemeltetési költségek csökkenthetőek.
 

Alacsonyabb hőkibocsátás

A robbanásbiztos LED-lámpatestek a hőtakarékossági jellemzőiknek köszönhetően kevesebb hőt bocsátanak ki. Ez általában csökkenti a szikraképződés esélyét, ami azt jelenti, hogy a veszélyes helyeken lévő gyúlékony gázok és gőzök nem gyulladnak meg.
 

Robbanásbiztos LED-lámpatestek a környezet védelméért 

Energiatakarékossági előnyeik mellett a robbanásbiztos LED-lámpatestek nem tartalmaznak mérgező vagy káros anyagokat, például higanyt és ólmot, amelyek károsak a környezetre. Ezért a hagyományos világítótestek helyett a robbanásbiztos LED lámpatestek használata lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy környezetbarátabbak legyenek.

Következtetés

Az ipari világítás szakértőjeként tisztában vagyunk azzal, hogy a robbanásbiztos világítás számos előnnyel járhat az Ön vállalkozása számára. Ezért arra bátorítjuk, hogy alkalmazza Ön is a robbanásbiztos világítást, különösen akkor, ha vállalkozása zárt térben, veszélyes munkakörnyezetben működik. (Vegyipari üzemek, olajfinomítók, festékgyárak, festőműhelyek, autófényező műhelyek, speciális élelmiszeripari gyárak, gyógyszergyárak, fűrészüzemek és minden egyéb magas biztonsági besorolású üzem.)
A Pannon Lighting Kft robbanásbiztos világítótestek széles választékát kínálja, hogy megfeleljen az Ön üzleti igényeinek. Minden világítástechnikai megoldásunkat úgy alakítjuk ki, hogy megfeleljen az iparág szigorú irányelveinek és szabványainak.
Lépjen kapcsolatba velünk, ha többet szeretne megtudni robbanásbiztos világítási megoldásainkról.

 

#RBlámpatest #RBLEDlámpatest #robbanásbiztosLEDlámpatest #ipariLEDlámpatest #világításkorszerűsítés #világítástechnika
 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.