A LED élettartamának meghatározása

Szerző: PannonLighting
2018-10-09 12:07:00

Fényforrás vásárlásakor az áron kívül a várható élettartam a vevő számára a legfontosabb tényező.

Az élettartamot több dolog is befolyásolja. A nagyobb teljesítményű LED-ek esetében a nem kielégítő hűtés okozza a legtöbb meghibásodást, de megfelelő hűtés esetén is csak akkor biztosítható a LED-ek hosszú élettartama, ha a tápegység is ellenáll az időnek. A modern tápegységek rendkívül összetettek. A termikus érzékelőktől a vezérlőig számos technológia van beléjük telepítve, melyek hajlamosak lehetnek a meghibásodásra. A LED-ek maximális élettartamának elérése érdekében fontos tehát, hogy olyan tápegységekkel dolgozzunk, melyek minőségiek és egy esetleges meghibásodás esetén a LED-diódától függetlenül cserélhetőek.

Az élettartam kiszámításához tisztáznunk kell azt is, hogy mit nevezünk az élettartam végének. Amíg a hagyományos izzók esetében ezt a pillanatot a wolframszál elszakadásával pontosan be tudjuk határolni, a LED-eknél kissé bonyolultabb dolgunk van.

A LED-ek esetében a megadott élettartam általában nagyon magas értéket jelent. Itt 50 000 és 80 000 óra közti számokról beszélünk. Az 50 000 óra nagyjából 5,7 éves üzemidőnek felel meg. így a gyártóknak még akkor sem lenne lehetőségük a ciklus végéig tesztelni az egyes LED-eket, ha napi 24 órában használnák őket. Más megoldást kellett keresniük a névleges élettartam megállapításához: becsülnek

(Napi 24órás használat mellett is, a gyártóknak tehát nincs lehetőségük a ciklus végéig tesztelni, más megoldáshoz kell folyamodniuk: becsülnek.)

A gyártók az IES LM80-as szabvány alapján, egy úgynevezett LED populációt öregítenek és vizsgálnak (100-as nagyságrendű mintaszám) 6-8000 órán kereszül, és az ezalatt az idő alatt bekövetkezett változásokat alapul véve becsülik meg a LED-ek várható élettartamát. Az élettartam becslés módszerét az IES TM21 USA szabvány rögzíti. Az így öregített LED-ek mért paraméterváltozásai adják meg, hogy hogyan kell az adott LED típus várható élettartamát megbecsülni.

Tehát látjuk, hogy ez esetben az élettartam végét nem tudjuk konkrétan behatárolni, ezért a LED-eknek azt a tulajdonságát figyelembe véve, hogy az üzemidő előrehealadtával egyre kevesebb fényt adnak le, kell megállapítani egy határt, hogy mikor tekinthetjük a fényforrást kiégettnek. Ez akkor következik be, ha a teljesítmény a kezdeti fényáram 70%-a alá csökken. Az erre vonatkozó információkat a gyártói

termékadatlapon találhatjuk, úgynevezett Bxx-Lyy görbék megadásával, ahol Bxx a meghibásodott lámpák százalákát, a Lyy pedig a kezdeti fényáram csökkenésének mértékét jelöli. Konkrét példánk szerint, ha egy terméklapon azt látjuk, hogy B50L70 50 000 h, azt jelenti, hogy 50 000 üzemóra után a LED-ek legalább 50%-a lesz olyan módon hibás, hogy a fényáramának kevesebb mint 70%-át adja le.

 

#világítástechnika  #világításkorszerűsítés  #világítástervezés  #LED  #csarnokvilágítás  #iparivilágítás

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.