A LED-lámpa és annak lehetséges hatása az ember egészségére I.rész (2019-03-24)

Szerző: PannonLighting
2019-03-24 12:08:00

Első pillantásra, a kékfényt kibocsájtó LED-lámpák és kijelzők nem mutatnak közvetlen káros egészségügyi hatást . . .

az általánosan egészségesnek nyilvánítható lakosság körében, amit a közelmúltban közzétett szakirodalom is igazol. A felülvizsgálat azonban megállapította, hogy a LED-lámpák potenciális egészségügyi kockázatainak megértésében hiányosságok vannak, és bizonyos népességcsoportok veszélybe kerülhetnek. Így például, a késő esti órákban a LED-lámpákkal és más fényekkel való érintkezés befolyásolhatja a cirkadian ritmust („napi biológiai óra"), továbbá specifikus hatást válthat ki a kisgyermekeknél és az időseknél is.

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Környezeti Kockázatok Tudományos Bizottsága által végzett vizsgálatok többek között a következőket állapították meg:

A gyermekek nagyobb érzékenységet mutatnak a kék fénnyel szemben, és bár önmagában a kisugárzás nem káros, a kék LED-lámpák (400 nm és 500 nm között) fotokémiai retinopátiát okozhatnak, ami aggodalomra ad okot, különösen a három év alatti gyermekek esetén.

                                                                                        

Az idős emberek a LED-rendszerek kisugárzásával való érintkezés során kellemetlenségeket tapasztalhatnak, ideértve a kék fényű LED-képernyőket is. Például, a buszok elején megjelenő menetirány megjelenítéseket elmosódottnak láthatják.

A dózis-reakció és az egészséges lakosságra gyakorolt káros egészségügyi hatás összefüggéséről jelenleg nincs megbízható információ a LED-lámpák által kibocsátott összes hullámhosszra vonatkozóan.

Az alábbiakban egy összefoglaló, valamint a további kutatásokra vonatkozó ajánlások találhatók. Mindkettőt kritikus szemmel ajánlatos kezelni, ugyanis a felülvizsgálat célja az volt, hogy felmérje a LED-lámpák általi kisugárzással kapcsolatos potenciális egészségügyi kockázatokat a LED-lámpákat használó lakosság körében.

A szem és a bőr az optikai sugárzás hatásának leginkább kitett érzékszervek, így például a napsugárzás spektrumának hatása is pont a szemre és a bőrre terjed ki. A hatás típusa, a sérülési küszöbértékek és a sérülési mechanizmusok a hullámhossz függvényében jelentősen eltérnek. Számos változót kell figyelembe venni, amikor a LED-lámpák által kibocsátott optikai sugárzás az emberi egészségre gyakorolt hatásáról beszélünk: a LED fényforrás spektruma; fényerősség, különösen a spektrum kék részén; az expozíció időtartama; a szem vagy a bőr expozíciós szintje; szem vagy bőr egészségi állapota; közvetlen szemlélés a tekintet változtatása nélkül, aktív szemmozgással  szemben.

A fotobiológiai veszélyekkel kapcsolatos jellegzetes biztonsági követelmények és kockázatértékelési módszerek számos biztonsági előírásban szerepelnek. A LED-lámpákkal kapcsolatos potenciális egészségügyi veszélyek felmérése érdekében figyelembe kell venni az összes expozíciós paramétert: a fényerősséget (az optikai sugárzás áramlata, amely eléri a célt, távolságfüggő), a fénysűrűséget (a kiindulópontot elhagyó sugáráramlat az emissziós szög függvényében, a céltól való távolságtól függetlenül), és az expozíció időtartamát.

A nap 24 órájában az emberek különböző forrásokból származó optikai sugárzásnak vannak kitéve, beleértve a különböző LED fényforrásokat is. Az emberek többségénél a természetes optikai sugárzás dominál, vagyis a LED-lámpáktól származó optikai sugárzás valószínűleg jelentéktelennek bizonyul a kültéri természetes fény hatásához képest.

A LED-lámpák potenciális egészségügyi hatásai a lakosságra:

A szakirodalmak azt mutatják, hogy a képernyőkből származó, az emberi szem számára könnyű kékfény-sugárzás kissebb, mint a retinát érintő kékfény fotokémiai veszélyességi határértékének 10% -a, feltéve, hogy a képernyőt több mint 3 órán át folyamatosan nézzük (akut expozíció).

A szakirodalmak között egyelőre nem találunk olyan tanulmányt, amely a LED fényforrások hosszú távú kisugárzásának az ember egészségére vonatkozó hatásáról számolna be, ugyanis a technológiát csak a közelmúltban bocsátottak piacra lakossági felhasználásra. Mivel a technológia még mindig fejlődik, fontos (alapvető / kritikus) a tudományos szakirodalom folyamatos nyomon követése.

A felülvizsgálat során arra a következtetésre jutunk, hogy a rendelkezésre álló tudományos kutatások nem bizonyítják a LED-lámpák kártékony hatását a szemre vagy bőrre, amennyiben a teljes expozíció mértéke a nemzetközi megállapodás szerinti elektromágneses mezők erősségére vonatkozó egészségügyi határértékek alatt van (ICNIRP). Ugyanakkor felmerülhet a villogás, az elvakítás, a figyelemelterelés és a verőfény létrejöttének problémája.

Amennyiben többet szeretne tudni a LED-lámpák az ember általános egészségi állapotára, többek között a szemre és a cirkadian ritmusra gyakorolt hatásáról végzett kutatások eredményeiről, olvassa el a cikk második részét is.

#világítástechnika  #világításkorszerűsítés  #világítástervezés  #LED

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.