Az ipari LED világítás előnyei: Megtakarítás, biztonság és termelékenység

Szerző: PannonLighting
2021-07-21 10:45:05

A mai rohanó ipari környezetben néha nehéz megállni egy pillanatra, és igazán átlátni a létesítmény műszaki állapotát.

A nem megfelelő világítás negatív hatással lehet egy ipari létesítményre, és a raktárakban lassabb komissiózási időt vagy egy gyártóegységben elmaradt minőségellenőrzéseket eredményezhet. Az elégtelen világítás a létesítményben történő biztonságos munkavégzést sem teszi lehetővé.

Az Ön világítási rendszere soha nem lehet a munkahelyi sérülések oka!

A jó világításból pedig azonnali haszon származik!

Kellemesebb lesz a légkör, fokozódik a biztonságérzet, nő a termelékenység. A hatékonyság növekedésével csökkennek a hosszú távú működtetési és karbantartási költségek.
Bár sok létesítményvezető tudja, hogy javítani vagy korszerűsíteni kellene a világítást, nehéz eldönteni, hogy hol is kezdjék. Az alábbiakban az ipari LED világításra való átállás előnyeit tárgyaljuk, hogy segítsük a döntés meghozatalát.

 

ipari LED világítás_1
 

Energiamegtakarítás

Az ipari LED világításra való átállással elérhető energiamegtakarításnak köszönhetően az utólagos világításkorszerűsítésnek kiemelt prioritássá kell válnia. Az ipari LED lámpatestek leggyakoribb teljesítménye 95 watt és 495 watt között mozoghat (ez a leggyakoribb az ipari/gyári környezetben). Ha összehasonlítjuk ezt a teljesítményt egy hagyományos HID (High Intensity Discharge) csarnokvilágító lámpatesttel, akkor ugyanez a tartomány 175 watt és 1000 watt között van.
A LED lámpatestekre való átállással azonnal 40%-60%-kal csökkenti az energiafogyasztást. Forintban kifejezve ez azt jelenti, hogy évente akár 90.000Ft-ot takaríthat meg lámpatestenként az áramköltségeken. A létesítmény méretétől függően ez óriási hatással lehet az üzemeltetési mérlegre.

Amennyiben szeretné ipari LED világítás beruházásának megtérülését kiszámolni, az oldalunkon ingyenesen megteheti az online kalkulátorunk segítségével.


INGYENES ONLINE MEGTÉRÜLÉS KALKULÁTOR

Karbantartási költségek és időcsökkentés

Sok létesítményvezető megvárja inkább, hogy néhány hagyományos csarnokvilágító lámpatest kialudjon azért, hogy megtakarítsa a karbantartási költségeket, de közben a gyártósor megvilágítása sötétebbé válhat. Ahelyett, hogy a karbantartási költségek megtakarítása érdekében kockáztatná alkalmazottai biztonságát és a termelés hatékonyságát, érdemesebb modern ipari LED világításra váltani, ezzel a biztonságos munkavégzésre vonatkozó előírások megtartása mellett lehetséges a karbantartási költségek drasztikus csökkentése. Például a hagyományos, 400 wattos (HID - High Intensity Discharge) lámpatestek LED-re történő cseréjével egy átlagos ipari létesítményben három éven belül is megtérülhet egy világításkorszerűsítési beruházás.

 

A termelékenység javítása

Az ipari LED világítás javíthatja az összeszerelési pontosságot és potenciálisan felgyorsíthatja az összeszerelési műveleteket. Ennek egyik oka, hogy az ipari LED világítás fejlett lencserendszerrel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a fény pontosan oda irányul, ahová kell, és nem pazarolja a fényt a mennyezetre irányítva vagy túlságosan ritkán szétszórva a felületeken. Az ipari LED világításra való átállás javíthatja az általános látási viszonyokat és az éberséget, valamint csökkentheti az árnyékolást és javíthatja a színfelismerést az összeszerelési folyamat során, ami nagyobb hatékonyságot és jobb gyártást eredményezhet.

 

Első a biztonság

A világításkorszerűsítés az ipari létesítmények biztonságát is növeli. Ha egy alkalmazott nem lát tisztán egy veszélyforrást, balesetek történhetnek. A munkahelyi baleseteket meg lehet előzni, ha megfelelő ipari LED világítással megvilágítják a szembejövő gyalogosokat vagy anyagmozgató berendezéseket.
Az általános létesítményvilágítás mellett érdemes megfontolni a speciális munkahelyi világítás korszerűsítését is, mind biztonsági, mind termelékenységi okokból. (pl.: a biztonsági világítás és vészvilágítás korszerűsítésével). A munkaállomások megvilágítása csökkentheti a gépekkel/munkavállalókkal kapcsolatos baleseteket azáltal, hogy jobban láthatóvá teszi a veszélyeket.
Az ipari LED világítás nagyon kevés árnyékot vet, és sokkal tovább megőrzi fényerejét, mint a hagyományos (HID - High Intensity Discharge) csarnokvilágító lámpatestek. Még ha a régebbi csarnokvilágító lámpatest működik is, valószínűleg az eredeti fényerőnél jóval kisebb fényerővel működik, ami több munkahelyi balesethez és biztonsági komplikációhoz vezethet.

Konklúzió

Az ipari LED világítás bizonyítottan energiatakarékosabb és tartósabb, mint a hagyományos fénycsöves, nagynyomású nátrium- vagy fémhalogén világítás (HID - High Intensity Discharge). Ennek eredményeképpen a legtöbb gyártóüzem az energiaköltségek és a karbantartási költségek csökkentése érdekében tervezi a LED világításkorszerűsítést. Többek között ezek a megtakarítások is indokolhatják a világításkorszerűsítési projekt szükségességét.
Gyakran nem veszik figyelembe az absztraktabb, nehezebben számszerűsíthető megtakarításokat, pedig azok kiemelkedően fontosak. Gondoljon bele, mekkora nyereséget lehetne realizálni, ha a létesítmény és a munkahelyek jobb megvilágításának köszönhetően 1%-os termelékenységnövekedés következne be. Mi a helyzet a biztonsági események 5%-os csökkenésével? Mit jelentene ez a biztosítási költségekre és a munkabaleseti kárigényekre nézve? Ha a termékek általános minősége 3%-kal javulna, mit jelentene ez a hibás termékek költségei és a vevői minőségi reklamációk tekintetében? Az ipari LED világítás egyaránt javíthatja a minőséget a gyártási folyamat során, valamint a minőségellenőrzési és ellenőrzési állomásokon. 
Amikor az ipari LED világítás korszerűsítését fontolgatja, vegye figyelembe a nem is olyan nyilvánvaló előnyöket, és egy kevéssé indokolt projekt hirtelen könnyen indokolható projektté válik. Ami még további érv lehet, hogy érdemes komolyan foglalkozni az ipari LED világítás korszerűsítésével, hogy a nevesebb gyártók a LED csarnokvilágító lámpatesteire akár 5-10 éves gyártói garanciát is vállalnak.

Ami (szinte mindig) tovább tart mint a megtérülési idő!
Arról nem is beszélve, hogy jelenleg Magyarországon állami (tao) támogatás is igénybe vehető ilyen jellegű energiahatékonysági beruházásokra, ennek mértéke elérheti a 65% -ot is.

További részletekről ide kattintva olvashat cikkünkben részletesebben.
 

Ha Ön is fontolgatja az ipari LED világítás korszerűsítését a létesítményében, szívesen tudnánk meg többet a projektjéről…

Legyen partnerünk a világításkorszerűsítésben tervezéstől a kivitelezésig!


Referencia videónkat ipari LED világítás témában megtekintheti az alábbi linken:

 

 


#világítástechnika #világításkorszerűsítés #világítástervezés #LED #ipari LED világítás #csarnokvilágítás #LED csarnokvilágítás
 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.