Hogyan fertőtleníthetünk fénnyel? (1. rész)

Szerző: PannonLighting
2020-05-07 08:16:23

SARS-CoV-2 járvány hatására sokkal nagyobb figyelmet kapnak jelenleg a fertőtlenítő eljárások.

Sokan talán nem is hallottak még róla, de a fény is rendelkezik fertőtlenítő hatással. És nem, itt most nem arra a finoman is megkérdőjelezhető feltevésre gondolunk, hogy „ha kimegyünk a napra, akkor elpusztul a vírus a melegben”…

A fény UV-C sugárzására gondolunk, mely a természetes fény egy spektrum részét alkotja, és amely megfelelő alkalmazás esetén biztonságosan és nagyon hatékonyan használható fertőtlenítésre, mivel ez a rövidhullámú, ultraibolya sugárzás 253,7 nm-es hullámhosszon roncsolja a kórokozók DNS-ét, ezáltal megakadályozva azokat a további fertőzésben.

Az UV-C fény alkalmazására általánosan használt kisnyomású higanylámpák rövidhullámú ultraibolya-C sugárzást (UV-C; 100–280 nanométer [nm]) bocsátanak ki, elsősorban 254 nm-es hullámhosszon.

Az UV-C sugárzás fertőtlenítés szempontjából legfontosabb hatása a baktericid (germicid) hatás:

Az UV-C sugárzás azon tulajdonsága, hogy a besugárzott baktériumok, vírusok, spórák, gombák az elnyelt sugárzás hatására elpusztulnak. Az egyes baktérium-, illetve csírafajták elpusztításához szükséges besugárzási dózis nagysága erősen eltérő lehet. Előnyösen használható a légterekben (pl. orvosi várószobákban) fellelhető csíraszám hatásos csökkentésére.

A baktériumölő (germicid) UV-C sugárzás hatásának számítása és előnyei:

A germicid ultraibolya (UV-C) technológia a víz, a levegő és a felületek fertőtlenítésének vegyszermentes módszere. E fertőtlenítési módszer alkalmazásánál nincs szükség semmilyen adalékanyag hozzáadására és ennek köszönhetően egyszerű, olcsó és minimális karbantartást igényel.

Az adagolás az idő és teljesítmény tényezőkből kerül kiszámításra.

(s) = A sugárzási idő
(mW*s/cm²) = sugárzási intenzitás
UV-C adag (mWs/cm²) = Intenzitás (mW/cm²) x idő (s)

Máshogy is számolhatunk, ha a fertőtlenítendő területet m2-ben vagy m3-ben adjuk meg.

Példának vegyünk egy 36W-os T8-as germicid UV-C fénycsöves szabadonsugárzó lámpatestet. Ez 15-20m2-t képes fertőtleníteni és a javasolt beépítési magassága 2,5-4m között van. Ekkora területen a fenti fénycső esetén a következő fertőtlenítési/működési idő ajánlott:

<10m2         - 30 perc
10 – 15m2  - 45 perc
15 – 20 m2 - 60 perc
>20m2         - több germicid lámpatest felszerelése szükséges

Amennyiben m3-ben adjuk meg a fertőtlenítendő területet (a 36W-os T8-as germicid UV-C fénycsöves lámpatest esetén), akkor a következő fertőtlenítési/működési idővel számolhatunk:

30m3, 30 perc    - 1db germicid lámpatest
60m3, 60 perc    - 1db germicid lámpatest
60m3, 30 perc    - 2db germicid lámpatest

A magas csírátlanítási ráta elérése.

Az egyszerű felépítésű mikroorganizmusok, mint a vírusok és baktériumok nagyon érzékenyek az UV-C sugárzással szemben, a gombák és spórák elpusztításához viszont nagyobb energiára van szükség. Megfelelően kiválasztott típusú és számú UV-C germicid fényforrás alkalmazásával akár 99,99%-os csírátlanítási ráta elérése is lehetséges.

Az UV-C sugárzás egyéb hatásai:

Ózonkeltő hatás:

Az UV-C sugárzás hatására a levegő oxigénjéből ózon képződik. Itt legfőképp a 200 nm alatti sugárzásról beszélünk, a maximális hatás 185 nm-nél keletkezik. Az ózon bizonyos mennyiség felett önmagában mérgező, kis koncentrációban azonban lebontja a zsírsavakat, ezért például háztartási szagtalanító készülékekben is alkalmazzák.

Erythem-hatás:

Az UV-C sugárzás a besugárzott emberi bőrön, bőrtípustól függően, különböző mértékű bőrpírt okoz, amely a besugárzás után 5-8 órával válik észlelhetővé.

Az UV-C sugárzás alkalmazási területei:

Légtisztítás:

Az UV-C sugárzással való tisztítás a biológiai szennyező anyagok, például baktériumok, vírusok és gombaspórák által szennyezett levegő tisztításának hatékony módszere. Ezért használják szellőzőcsatornákban a beszerelt UV-C germicid lámpákat, melyek megtisztítják a környezetükben áthaladó levegőt. További előnye, hogy az UV-C levegőtisztítás sokkal gazdaságosabb és hatékonyabb, mint a többi levegőszűrő és -tisztító módszer.

Az UV légtisztítás alkalmazható:

  • kórházakban
  • orvosi rendelőkben
  • szobák tisztításánál
  • légkondicionáló rendszerrel ellátott vagy anélküli irodákban
  • gépjárművekben (pl. légszűrő berendezéseknél)
  • raktárakban
  • élelmiszerfeldolgozásban
  • gyakori nyilvános hozzáféréssel rendelkező helyiségekben
  • állattartási helyiségekben

Víztisztítás:

A vizet tisztítani kell a kórokozó mikroorganizmusoktól, hogy emberi fogyasztásra alkalmassá váljon. Ezért használják az UV-C sugárzást, mert az roncsolja a mikroorganizmusok DNS-szerkezetét, ami vagy azok azonnali elpusztításához vezet, vagy pedig szaporodásképtelenné és ezáltal ártalmatlanná teszi őket. Mivel az UV-C sugárzással történő tisztítás fizikai fertőtlenítési módszer, amely nem tartalmaz káros vegyi anyagokat, így nem okoz másodlagos szennyezést. Ez azt is eredményezi, hogy sem a víznek, sem a tisztítás melléktermékeinek nem lesz kellemetlen szaguk.

Az UV víztisztítás alkalmazható:

  • magánháztartásokban
  • vízadagolóknál
  • közösségi vízműveknél
  • mobil állomásokon (kemping, szabadtéri tevékenységek stb.)
  • ultratiszta víz előállító rendszereknél
  • tavakban és akváriumokban
  • halasfarmokon
  • élelmiszerfeldolgozásban
  • szennyvízrendszerekben

A felületek tisztítása:

A gyógyszerek és az élelmiszerek csomagolásánál, a kórházak steril területein, valamint a berendezések és eszközök felületének tisztításakor a fertőtlenítendő tárgyakat közvetlen UV-C sugárzásnak teszik ki.

Az UV-C felülettisztítás alkalmazható:

  • kórházakban és egyéb steril zónák fertőtlenítésénél
  • egészségvédelemben
  • élelmiszer és gyógyszeriparban

Fontos információk a germicid lámpák felhasználásával kapcsolatban:

 

  • A Germicid lámpák sugárzása káros a szemre és a bőrre. A baktériumölő lámpákat csak megfelelő berendezésekben és olyan zárt helységben szabad használni ahol üzemeltetés közben senki nem tartózkodik.
  • Az UVC sugárzású lámpák használatakor be kell tartani a hivatalos útmutatásokat és a jelenlegi ipari biztonsági irányelveket.
  • A javasolt használati időt tilos túllépni! A maximális megengedett expozíciós idő (MPET) meghatározható egy adott hullámhossztartományra.
  • A baktériumölő lámpák élőlényekre káros UVC sugárzást bocsájtanak ki, ezért TILOS ÁLTALÁNOS VILÁGÍTÁS CÉLJÁRA HASZNÁLNI! Balesetveszélyes és visszafordíthatatlan károsodást okoz az emberi szervezetben.
  • Az UVC kémiai hatása a nem UV álló anyagokkal szemben úgynevezett öregedést eredményez, ami hosszabb távon károsítja az anyagok kémiai szerkezetét. A műanyagokon, szigeteléseken, gumitömítéseken, illetve ezek felületén vagy festett felületén huzamosabb idő elteltével öregedés, elszíneződés vehető észre, elvesztik eredeti állapotukat, minőségüket.

Elsősorban egészségügyi intézmények helyiségeinek fertőtlenítésére ajánlott. Otthoni használatra a fent leírt veszélyek miatt nem javasolt!

Konkrét példákon keresztül cikkünk második részében fogjuk az UV-C technológia gyakorlatban történő alkalmazását bemutatni.

#világítástechnika  #világításkorszerűsítés  #világítástervezés  #fertőtlenítés

Amennyiben az UV-C technológia és a germicid fertőtlenítő lámpatestek felkeltették érdeklődését, keressen bizalommal és segítünk.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.