Integrált LED lámpatestek: pro és kontra

Szerző: PannonLighting
2020-09-26 15:18:23

Azóta, hogy a LED fényforrások egyre nagyobb teret kezdtek hódítani az általános világítástechnika piacán,

számos lámpatestgyártó, a cserélhető izzókkal és fénycsövekkel rendelkező hagyományos lámpatestek gyártása mellett, megkezdte a LED lámpák közvetlen beépítését a termékeibe.

2017-ben a lakossági világítástechnika piacának 70% -a vagy az integrált LED lámpatestekhez, (melyeket gyakran LED-es világítótest néven említenek), vagy pedig a cserélhető LED izzókkal vagy -csövekkel használt ún. retrofit LED lámpatestekhez fűződött. Ebben az évben még a LED fényforrások eladásainak nagyobb részét ez utóbbiak adták ki, azonban azóta az integrált LED lámpák egyre határozottabban múlják felül a retrofit LED típusokat, és 2022-re már valószínűleg az integrált LED-ek lesznek többségben.

Bár a LED fényforrások lámpatestekbe való beépítésének számos előnye van, a világítástechnikai iparnak szembe kell néznie az integrált LED lámpatestek széleskörű elfogadtatásának problémájával a fogyasztók körében.

Hogyan forradalmasították a világítástechnika piacát a LED lámpák?

Legtöbb esetben a lakossági világítás kivitelezésénél a lámpatesteket és a fényforrásokat két különálló termékként gyártották, csaknem egy évszázadon keresztül. Az efféle gyártási mód Edison korában, sőt még a huszonegyedik század legelején is teljes mértékben indokolt volt, ugyanis akkoriban a leggyakoribb fényforrásoknak - izzóknak, fénycsöveknek és hasonlóknak - még a LED-ekhez képest rövid élettartama volt. 

A LED világítás forradalmisága nemcsak a LED-ek energiahatékonyságában rejlik, hanem azok lenyűgözően hosszú élettartamában is. Míg a halogén izzók általában csak körülbelül 2000 órán át működnek (alig egy évig, napi néhány órás használat mellett), addig a LED világítás 50 000 vagy akár ennél több órán át tart, ami akár egy évtizednyi különbséget is jelenthet azonos használat mellett. 
Az, hogy egy világítás akár évtizedekig is üzemképes lehet, sokunk számára még mindig elképzelhetetlen, de épp ennek a tulajdonságuknak köszönhetően a LED-ek átalakítják a világítástechnika iparát. Miközben a halogén izzók rövid élettartamuk miatt, sok más háztartási cikkhez hasonlóan, rendszeres fogyasztásra késztetik a vásárlót, a LED-ek lehetővé teszik a lámpa felszerelését követő évekig tartó működését, mint például egy kazán vagy egy villanytűzhely esetében. Márpedig ha egy LED fényforrás élettartama ilyen hosszú, úgy értelmét nyeri annak a lámpatestbe állandó alkatrészként való beépítése.

Miért is integrálja a legtöbb gyártó a LED lámpákat a lámpatestekbe?

Azon túl, hogy „megtehetik”, van néhány nyomós oka annak, hogy a világítótestek gyártói szívesen integrálják a LED-eket termékeikbe, többek között:

 

  • a felszerelés hozzáadott értéke
  • új tervezési lehetőségek
  • fényforrás optimalizálása

A világítótestek gyártóit erősen ösztönzi a LED-ek integrálásának lehetősége, mivel ez növelheti termékeik értékét. Amíg a gyártók meg tudják oldani a LED-ek hatékony beépítését, anélkül, hogy túl sokat kellene növelni a gyártás költségein, a fényforrás és a lámpatest értékének kombinálása jelentős nettó nyereséget eredményez.

A LED lámpák integrációja új lehetőségeket kínál a lámpatestek tervezése szempontjából is. Az elmúlt évszázadban a lámpatestházakat szükség szerint oly módon méretezték, hogy képesek legyenek a nagyméretű izzók és fénycsövek befogadására. Ezzel szemben a LED-ek kompakt méretűek, valamint a moduláris egységekben ún. mezőelrendezésben is használhatóak, így számtalan új stílus megvalósítását teszik lehetővé. Még nem lehet megmondani, hogy milyen új dizájner megoldások jelennek majd meg a dekorációs berendezési tárgyak kialakításánál, de a praktikusabb lehetőségek közül számos gyártó már hangsúlyozni kezdte egyes berendezéseik vékony profilját, mint például a képen látható dizájn LED lámpánál.

Ezen kívül a LED-ek beépítése a világítótestekbe lehetőséget ad a gyártóknak arra, hogy optimalizálják a termék összes alkatrészének összeférhetőségét és működését, beleértve a fényforrást is. A LED világítás egy összetett technológiasorozatot használ, és gyakran intelligens vezérlési képességeket is tartalmaz, ezért számos világítótestgyártó optimalizálja a LED-ek kapcsolatát és kölcsönhatását a lámpatest többi részével.

Az integrált LED lámpatestek néhány lehetséges buktatója

Az integrált LED lámpatestek növekvő elterjedtsége néhány potenciális problémát vet fel, különösen a fogyasztók tekintetében:

 

  • A LED-ek lejárati dátumot írnak elő a lámpatestek számára.
  • A meghibásodott LED-ek cseréje nehézségeket okozhat.
  • A jelenlegi garanciális fedezet csalódást okozhat a fogyasztóknak.

Bár a LED-ek olyan hosszú ideig működhetnek, mint egy kazán vagy egy villanytűzhely, a fényforrás lámpatestbe való beépítése után keletkezett termék élettartamát a fényforrás fogja meghatározni. Azaz hiába működőképes a lámpatest, ha a fényforrás meghibásodik - és ez fordítva is igaz -, a terméket teljes egészében cserélni kell. A fogyasztók általában hajlamosak azt gondolni, hogy világítótesteik többé-kevésbé határozatlan élettartamú berendezések mindaddig, amíg a bennük lévő izzó folyamatosan cserélve van. Az integrált LED lámpák megvásárlása, tehát bizonyos kockázattal jár. Noha elméletileg a LED fényforrás évtizedekig is működhet anélkül, hogy karbantartást igényelne, termékhibák és meghibásodások azért előfordulhatnak. Így a LED élettartamának lejárta után (akár évtizedek után, akár csak néhány év múlva), nemcsak a tönkrement fényforrás, hanem az egész berendezés selejtessé válik.

Tehát mi történik akkor, ha egy LED lámpatest öt év után elsötétül, mert az egyik LED meghibásodik? A villanyszerelők általában a fényforrás cseréjét, valamint lámpatestjavítási szolgáltatásaikat ajánlják, de a LED világítástechnikai ipar sokszínűsége ellenére – amely nem mindig ragaszkodik a hagyományos világítástechnika piacának szabványosításához – előfordulhat, hogy a cserélendő LED-modulhoz nem sikerül elérhető áron hozzáférni. Valójában a fényforrás cseréje nagy valószínűséggel drágább lesz, mintha a teljes lámpatestet cserélnénk ki.

Még akkor is, ha sikerülne javítási szolgáltatásokat és cseremodult ésszerű áron találnunk, a lámpatestek szavatossága sok esetben legfeljebb csak öt évig tart (az 5 évet meghaladó garancia pedig jelentősen megnöveli a lámpatest eredeti árát), potenciálisan csapdába ejtve a fogyasztókat az integrált LED lámpatest javítási költsége miatt. A vásárlónak tehát el kell döntenie, hogy inkább gyakrabban cseréli a fényforrást a retrofit LED-ek használata esetén, amelynek általában 1-2 éves szavatossága van, vagy pedig jóval nagyobb garanciával rendelkező integrált LED lámpatest mellett dönt, amely nem igényel karbantartást működési élettartama végéig. 

A LED világítás segít abban, hogy nagy előrelépést tegyünk az energiahatékonyság terén, valamint rengeteg lehetőséget kínál a jóval kényelmesebb és esztétikusabb világítás kialakítására, mint amilyen az Edison-korszakban volt. Azonban továbbra sem világos, hogy mennyire fogják elfogadni a fogyasztók az integrált LED lámpatesteket tekintettel arra, hogy milyen gyorsan forradalmasodott a piac.

#világítástechnika #világításkorszerűsítés #világítástervezés #integráltled

Amennyiben az integrált LED lámpatestek felkeltették érdeklődését, vagy kérdése merülne fel, keressen bizalommal és segítünk.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.