Múzeumok és kiállítási terek megvilágítása (2019-04-03)

Szerző: PannonLighting
2019-04-03 12:05:15

A művészet inspirál, felráz, gondolkodásra késztet, szemlélődésre, elmélyülésre ösztönöz . . .

vagy csak egyszerűen szórakoztat. Ahogy a művészet és a műalkotások is sokfélék, úgy a számukra megfelelő prezentációs tér és annak megvilágítása sem lehet ugyanolyan. A kiállítótermek nagyon különleges világítási koncepciókat igényelnek, mivel nem csak arra kell figyelni, hogy a világítás elegendő fényt biztosítson a műalkotások megtekintéshez és megfelelő hangulatot biztosítson a kiállítótérben, hanem az is fontos szempont, hogy nem szabad károsítania a műalkotást. A múzeumokban és a kiállítási terekben a fény és a művészet elválaszthatatlan kapcsolatban áll egymással. Az, hogy egy kiállítás milyen hatást gyakorol a nézőre, erősen függ a világítástól. Egy jól átgondolt világítástervezésnek az épület felépítésén, a helyiség elrendezésén és a kiállított tárgyak elhelyezkedésén kell alapulnia. 

A kiállítási terek világításának tervezésekor azt is figyelembe kell venni, hogy ezeket a tereket gyakran átrendezik, a kiállított tárgyakat lecserélik, így a világítástechnikai megoldásoknak is rendkívül rugalmasnak és változtathatónak kell lenniük. Az igény szerint állítható, spotlámpákkal rendelkező sínrendszerek, vagy a szabadon mozgatható felfüggesztésű irányított fényű spotlámpák és világítótestek erre a célra remekül megfelelnek.

A kiállítások optimális világításánál a diffúz és az irányított fény megfelelően beállított keverékére van szükségünk. Magának a teremnek a megvilágításához a diffúz fény a legjobb, mivel minden irányba sugároz, így alig keletkezik árnyék. Az irányított fényt pedig az egyes kiállítási tárgyak kiemelésére használjuk. A spotlámpákkal és mélysugárzókkal a kiállított darabokat a figyelem középpontjába helyezhetjük, hangsúlyozhatjuk a formát, a szerkezetet és az anyagot. A művészeti tárgyak megvilágítását a kiállítás méretéhez kell igazítani. A nagyobb képek és objektumok több vagy erősebb fényt igényelnek, mint a kisebbek. 

Fontos, hogy sem a helyiség világítása, sem az objektum megvilágítása ne zavarja a látogatót a kiállítás megtekintésében. Így a festményeket soha nem szabad közvetlenül megvilágítani, máskülönben zavaró fényvisszaverődések léphetnek fel. A mű megvilágításakor azt is el kell kerülni, hogy a falakon és a mennyezeten irritáló árnyékok és fényminták tűnjenek fel.

Nem csak a megfelelő hangulat és a kiállított tárgyak hibátlan világításának beállítása miatt, hanem a művek állapotának megóvása érdekében is fontos a szakszerű megoldások megkeresése, akár mesterséges, akár természetes fényt szeretnénk felhasználni a kiállítás világíítástervezésének során. Mind a természetes, mint a mesterséges fény olyan sugárzási komponenseket tartalmaz, amelyek hosszabb távon károsíthatják a műalkotásokat. A sugárzások káros hatása azáltal érvényesül, hogy a sugárzás által közvetített energia kisebb-nagyobb mértékben behatol az anyagba és megváltoztatja annak fizikai, kémiái felépítését, állapotát, gyorsítja ezek átalakulási folyamatait. Különösen káros a sugárzás a látható kék spektrális tartományban és az alatta elhelyezkedő, szemmel már nem érzékelhető UV tartományban. A tárgyakat a sugárzás káros hatásaitól természetes fény esetén a sugárzás útjába helyezett szűrőkkel, mesterséges megvilágítás esetén a fényforrások célszerű kiválasztásával óvhatjuk meg.

Nemrégiben a Darmstadti Műszaki Egyetem kutatócsoportja foglalkozott ezzel a problémával. A kutatók 118 különböző fényforrást (köztük napfényt, LED-eket, izzólámpákat és kompakt fénycsöveket) vizsgáltak meg a sugárzási teljesítmény spektrális eloszlás alapján.

A vizsgálat során arra a megállapításra jutottak, hogy a LED világítás (ledesítés) a legideálisabb műtárgyak esetében, mivel a LED-eknek alig vannak UV sugárzási komponensei, és a kék spektrális tartományban lévő sugárzási komponens is jelentősen alacsonyabb, mint más fényforrásoké. A fehér LED-eknek például még a természetes napfénynél is kisebb a kék sugárzása. Tehát a LED-eknek a múzeumok világításában nem csak az az előnyük, hogy gazdaságosabbak, vagy, hogy összetett világítási rendszerekben is rugalmasan használhatók vagy, hogy kiváló színvisszaadású, gazdag fényspektrumú modellek közűl válogathatunk, hanem állagmegőrzési szempontokból is kiemelkedő jelentőségük van. A múzeumvilágítás LEDesítése tehát a legideálisabb megoldás lehet a jövőre nézve.

 

#világítástechnika  #világításkorszerűsítés  #világítástervezés  #LED  #múzeumvilágítás  #galériavilágítás  #kiállítóteremvilágítás  #ledesítés   #múzeumledesítés

 

   - TOVÁBBI SZAKMAI CIKKEK - 

Amennyiben a múzeumvilágítás LEDesítése vagy korszerűsítése felkeltette érdeklődését, vagy kérdése merülne fel, keressen bizalommal és akár a tervezéstől a kivitelezésig segítünk:

- KAPCSOLAT -

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.