A megvilágítás térbeli egyenletessége

Szerző: PannonLighting
2020-02-23 22:43:15

Mit jelent a megvilágítás térbeli egyenletessége, és miért annyira fontos?

 

Mindegy, hogy egy áruház parkolóját, egy logisztikai központ raktár területét, egy gyártósori munkaállomást, vagy akár egy stadion küzdőterét kell megvilágítani 20-, 200-, 500-, vagy 2000 lux értékre, megfelelő térbeli egyenletesség híján a legköltségesebb beruházás is könnyen rémálommá válhat. A rossz megvilágítási egyenletesség az emberekben rövidtávon diszkomfort érzetet válthat ki, hosszútávon pedig akár látásromláshoz is vezethet.


Félreértés ne essék, igen is fontos a megfelelő megvilágítási értéket tartani, legtöbb ügyfelünk már tisztában van vele, hogy létesítményében milyen szabvány által meghatározott „lux-ra” lesz szüksége, de az ehhez szorosan kötődő egyenletesség követelménye, csak nagyon ritkán kerül említésre. Sok világítástechnikai cég erre alapozva készít látszólag helyes, jól dokumentált kalkulációkat, mesterien elhallgatva a terveiken szereplő (vagy inkább nem szereplő), elfogadhatatlanul alacsony megvilágítás egyenletesség értékeket. 

A példa kedvéért vegyük az én esetemet. A 2000-es évek elején jelentek meg, majd futótűzként kezdtek terjedni a mennyezeti spotlámpák. A barkácsáruházak világítástechnikai osztályán százával ragyogtak a 2-,3-, és 5-karú mennyezeti spotok. Több se kellett, édesapám rögtön vett a gyerekszobámba a régi 60W-os szocreál lámpatest helyére egy dekoratív, háromágú spotot, egyenként 50W-os halogénlámpával.

A józan ész azt diktálta, hogy 3x50 Watt több, mint 60 Watt, ezzel nem is volt probléma. Édesapám jó ezermester lévén gyorsan kicserélte a lámpatesteket. Majd a nagy boldogság azon nyomban szertefoszlott, ahogy felkapcsoltuk a lámpát. Az eddigi kellemes, egyenletes félhomály helyett, amit a kis 60W-os izzó biztosított, a három spot, mint három különálló zseblámpa úgy világította meg a szoba egy-egy pontját.

Kár hogy négy sarka volt a szobámnak, így sajnos további tíz évig nézhettem az egyenletlen világítást. Öröm az ürömben, hogy legalább ritkábban kellett megejteni a tisztasági festést. :-)

1, A jól ismert hibás módszer


A megvilágítás (jele: E, egysége a lux, lx) értéke egyszerű fénymérő segítségével könnyedén megállapítható. Sok „szakember” felmérés gyanánt kimegy a vizsgálandó területre, bekapcsolja jobb esetben a fénymérőjét, rosszabb esetben a telefonra letöltött applikációt, majd a készülékéről leolvas egy X-Y lux értéket, ebből következtetve pedig kimondja, hogy ebben az egész csarnokban, ezen a teljes folyosón, stb… X-Y lux van.

A hiba az, hogy a szabvány minden esetben átlagos megvilágítás (Eav) és megvilágítás térbeli egyenletesség követelményt ír elő. A fent részletezett módszerrel csak egy adott pont megvilágítás értékét lehet meghatározni, teljesen figyelmen kívül hagyva a megvilágítás egyenletességének vizsgálatát.

2, A megvilágítás térbeli egyenletességének meghatározása, a pontról-pontra módszer


Bel- és kültéren hiteles mérési jegyzőkönyvet, csak a pontról-pontra módszer alkalmazásával tud egy magát világítástechnikai szakembernek valló egyén adni. Ennek a módszernek a lényege, hogy a vizsgálandó területen felveszünk egy térbeli hálót, jellemzően 1x1 méteres raszter formájában és a háló pontjain pontról-pontra végig haladva feljegyezzük az adott pont megvilágítás (E) értékét.

A megvilágítás térbeli egyenletességének értékeit (e1, e2) az alábbi módon számolhatjuk ki:
e1=Emin/Eav
e2=Emin/Emax
(Emin) a mért legkisebb érték, (Emax) a mért legnagyobb érték, és (Eav) az átlag.

A legtöbb szabvány csak az e1 értékre támaszt követelményeket. Habár léteznek előírások az e2 értékre is, ennek a láthatósággal és az élettannal kapcsolatos közvetlen hatása vitatott. A kiszámított e1 és e2 értékei 0 és 1 közé esnek. Belátható, hogy annál jobb a megvilágítás térbeli egyenletessége (a megvilágítás minősége), ha a kapott érték minél jobban közelít az 1-hez.

 3, Jó és rossz megvilágítás egyenletesség


Két hasonló futballpálya világítástervezése során a megvilágítás egyenletességét is megvizsgálva, vagy figyelmen kívül hagyva, jelentős különbségek lehetnek a végeredményben:
 

Kezdjük az elrettentő példával:

A fenti képen szabad szemmel is látható a megvilágítás egyenetlensége. Ez a gyenge érték egyrészt a kevés felhasznált lámpatestnek, másrészt a túl alacsonyra tervezett oszlopoknak köszönhető.

 

A jó megoldás pedig:

A megfelelően megválasztott lámpatest optikával és elegendően magas oszlopokkal, nemcsak a tervezőasztalon, hanem a való életben is magas színvonalú projekteket lehet megvalósítani.


A kiemelkedően jó megvilágítás egyenletességre a sportlétesítményeknél többek között azért van szükség, hogy a sportolók szemének ne kelljen folyamatosan a változó fényviszonyokhoz alkalmazkodnia. Abban az esetben, ha a rosszul megtervezett világítás miatt a területen sötétebb -világosabb foltok maradnak, a szem állandóan a fényerősség különbséget próbálja kompenzálni.

Így a szem egyrészt sosem lesz tökéletes fókuszban, másrészt nagyon hamar elfárad. A pályán megfelelően kialakított, egyenletes megvilágítással elkerülhető a szem folyamatos megterhelése, ezáltal sokkal nagyobb koncentráció, jobb teljesítmény érhető el. Mindezen előnyök mellett, még a nézők vizuális élménye is megnövekszik.


Irodai közegben pedig világítástervezéskor a megvilágítás egyenletességére is odafigyelve, olyan megvilágítást tudunk biztosítani, mely nem erőlteti meg a szemet, segít a fáradtság és a hibák elkerülésében és emellett növelheti a munkavállalók produktivitását és biztonságérzetét is. 

4, Különböző megvilágítás egyenletesség követelmények


Mik a szabvány szerinti megvilágítási követelmények különböző alkalmazási területeken?


Sportlétesítmények:
Futballstadionokra a mérvadó szabványt az UEFA határozza meg, mely az alábbiak szerint alakul:


III. osztály (Nemzetközi mérkőzések)    Eav=750lx    e1≥ 0.7
II. osztály (Nemzeti liga)                               Eav=500lx    e1≥ 0.6
I. osztály (Edzőpályák)                                  Eav=200lx    e1≥ 0.5


A megvilágítás egyenletességére vonatkozó követelmény aszerint növekszik, minél komolyabb eseményt bonyolít le egy adott futballpálya. Így ameddig egy edzőpálya világítás tervezése 1-2 órát vesz igénybe, addig egy nemzetközi mérkőzéseknek otthont adó futballstadion küzdőterének a világítástervezése napokba, akár hetekbe is telhet.

Kereskedelmi és ipari létesítmények:
Repülőtér:    e1= 0,2-0,3 között
Futópálya:    e1= 0,3-0,5 között
Raktár:           e1= 0,4-0,6 között
Parkoló:        e1= 0,4-0,5 között
Iroda:             e1= 0,4-0,6 között
Kikötő:          e1= 0,3-0,4 között
Autópálya:   e1= 0,4-0,6 között

 

A fenti példák tükrében mindenképp azt tanácsoljuk, hogy amennyiben világítástechnikai beruházásra kerül sor, a világítástervezés során érdemes az egyéb tényezők vizsgálata mellett a megvilágítás térbeli egyenletességének mértéket is szem előtt tartani, hogy a beruházás végeredménye ne csak ár érték arányban legyen kiváló, hanem funkcionalitását nézve se hagyjon kívánnivalót maga után. Amennyiben világítástervezéssel, világításkorszerűsítéssel vagy kivitelezéssel kapcsolatban segítségére lehetünk, keressen bennünket bátran:

#világítástechnika  #világításkorszerűsítés  #világítástervezés  #sportpályavilágítás  #egyenletesség  #futballpályavilágítás

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.