Futballpálya világítástechnikai előírások (2019-11-21)

Szerző: PannonLighting
2019-11-27 12:34:03

A futballpályák világításának szabályai és ennek folytán a szabványok az idő múlásával ...

egyre körültekintőbbek és precízebbek lettek. Ez a fejlődés nem kis részben köszönhető a ma már a sportlétesítményekben nélkülözhetetlen LED-technológia megjelenésének. 2018-ban az egyetlen sportesemény, mely a nemzetközi média osztatlan figyelmét élvezte, nem volt más, mint a 2018-as FIFA világbajnokság, mely június 14-től július 15-ig a televízió képernyője elé szögezte a Föld lakosságának jelentős részét. Mára elmondható, hogy a labdarúgás a világ első számú sportjává vált. Ezt a tendenciát követve a futballpálya építés is egyre népszerűbbé vált, és ez az igény az utóbbi években jelentősen növekedett. Ezért a futballpálya világítással és annak kategorizálásával kapcsolatos iránymutatások is rendkívül fontosak. 

Hogyan kategorizálja a FIFA és az UEFA a futballpálya világítás szabványait és előírásait? 

Mindkét futballszövetség három kategóriába sorolja a létesítményeket és azok megvilágítását:  

  • az első az amatőr szintű futballpálya világítás,
  • a második a félprofi futballpálya világítás,
  • a harmadik pedig  a profi szintű mérkőzéseknek otthont adó stadionok, futballpályák megvilágítása.

A felsorolt három kategória lényegi eltérései:

  • a megvilágítás szintje, 
  • a megvilágítás egyenletessége,
  • és hogy van-e televíziós közvetítés a sportesemény közben.

I. osztály - A FIFA és az UEFA irányelvei szerint az I. osztály világítástechnikai szempontból a legalacsonyabb osztály, mely az edzések lebonyolítására és rekreációs célok megvalósítására szolgál. Ilyen célokra elegendő, ha a vízszintes megvilágítás (Eh) értéke 200 lx (lux) 0,5-ös térbeli egyenletességgel párosítva.

II. osztály – Világítástechnikai szempontból egy magasabb osztály, irányelveit jó néhány másod és harmadosztályú nemzeti ligában és klubban alkalmazzák. Itt már a szövetségek által megkövetelt világítás színvonala is erősödik. Körülbelül 500 lux vízszintes megvilágítással és 0,6-os egyenletességgel. Sokszor átugorják klubok ezt a szintet, hiszen mindenki a fentebbi ligákba törekszik, így célszerű a világítást is előre hozzá igazítani.

III. osztály - A III. osztályba tartozó stadionok az országos, profi bajnokságban résztvevő csapatok világítási igényeit szolgálják ki. Körülbelül 750 lux vízszintes megvilágítással és 0,7-es egyenletességgel. Míg a I. és II. osztályú stadionok nem készülnek fel a televíziós műsorközvetítésre, addig a III. osztályba tartozó játékterek világítási megoldásainak figyelembe kell venniük az aktuális televíziós közvetítési trendeket, ami mai állás szerint már a 4K felbontású közvetítést jelenti,  a III. osztályban jellemzően csak 1-2 kamerával rögzítik a mérkőzéseket.

Ezen felül léteznek Professzionális stadionok, melyek  olyan létesítmények, amelyeket már kifejezetten nagy jelentőségű nemzeti és  nemzetközi játékok lebonyolítására építenek. Nemzeti bajnokságok televíziós        közvetítéseinél 1000 lx., míg a nemzetközi eseményeknél 1500 lx a horizontális    megvilágítás követelménye, a megvilágítás egyenletessége pedig 0,6-ról 0,8-ra   változik. Itt már közel 30 nagy felbontású, fix pozíciójú kamerával dolgoznak a      média munkatársai, hogy a mérkőzés minden pillanatát megörökítsék a nézők számára. Ezeket a stadionokat tehát kiváló minőségű (CRI=90 színvisszaadású) és nagy teljesítményű LED-es fényvetőkkel kell felszerelni, hogy megfeleljenek a FIFA és az UEFA legmagasabb sportpálya világításra vonatkozó követelményeinek.

Az oszlopok száma

A fényvetők oszlopra történő felszerelésekor, mind az amatőr, mind pedig a profi stadionok esetében meg kell felelni néhány irányelvnek, ami behatárolja a felhasználható oszlopok számát, magasságát és elrendezését. A fent részletezett FIFA és UEFA szabványi követelményeknél láthattuk, hogy sportpálya világítás tervezéskor tartanunk kell magunkat az előre meghatározott világítási értékhez és egyenletességhez, továbbá fontos, hogy a világítótestek ne kápráztassák se a játékosokat se a nézőközönséget. Mindezen paraméterek összeegyeztetése nem kis feladat. Amennyiben például erős megvilágítást akarunk, akkor minél alacsonyabbra kellene helyezni a lámpatesteket, de így nem tudjuk átvilágítani a pályát, ami rontja a világítás egyenletességét, sőt a nagy teljesítményű világítótestek jobban kápráztatnak, minél közelebb kerülnek a nézőkhöz és a játékosokhoz. Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülésére a FIFA és az UEFA tesz néhány ajánlást az oszlopok elrendezésére, melyek a következők:

 

1, Négy sarokba helyezett oszlop 

Ahogy a neve is mutatja, a futballpálya négy sarkában elhelyezett oszlopokra kerülnek a reflektor világítótestek. A fénysugarak a négy saroktól a pálya közepéig konvergálnak. Ebben az esetben az árbócok magasságának a professzionális stadionvilágításnál a lehető legmagasabbnak kell lenniük, hogy elegendő hely maradjon a fénynek ahhoz, hogy hatékonyan haladjon a pálya középpontjába.

Előnye: Ez az elrendezés hatékonyan veszi fel a küzdelmet a káprázás ellen, miközben jó megvilágítást és egyenletességet biztosít.

Hátránya: Ha az oszlopok túl alacsonyak, akkor a fénysugarak nem érnek el a pálya közepéig, amelynek majd a megvilágítás egyenletessége látja a kárát. I. osztályú stadionokban közel 30 méter magas oszlopokra van szükség a magas megvilágítási követelmény miatt.

2, Négy oszlop középen

Ennél az elrendezésnél az oszlopok az alapvonal és a felezővonal közt félúton helyezkednek el. Ez a futballpálya világítás a legelterjedtebb elrendezés a FIFA és az UEFA  világítástechnikai előírásainak megfelelő focipályák létesítésekor. Ebben az esetben az oszlopokon lévő reflektorból kilépő fénysugarak a pályát körkörösen világítják le.

Előnye: Kisebb oszlopokkal is megoldható a szabványos világítás, mint a négy sarokba helyezett oszlop elrendezés esetében.

Hátránya: Nehezebb a megfelelő egyenletességet biztosítani, könnyebben alakulnak ki sötétebb területek a szögletpontokon.

3, Hat vagy nyolc oszlopos elrendezés

Ritka esetben, de előfordul, hogy 6-8 oszlopos elrendezést használnak futballpályák megvilágításához. Ilyenkor jellemzően egyéb sporttevékenységet is űznek ezeken a telepeken, például futnak a futballpályák köré épített futókörökön.

Előnye: Általában 8-12 méter magas oszlopok is elegendőek az edzőpályák kialakításához. Több oszlop használatával javul a megvilágítás egyenletessége.

Hátránya: Valószínűsíthető a magasabb bekerülési költség a több oszlop telepítése miatt.

Az összes tényezőt körültekintően kell mérlegelnünk egy jó projekt elkészítéséhez, betartva a FIFA és az UEFA futballpálya világítási szabványait és előírásait. Ha felkeltettük érdeklődését és segítségére lehetünk sportpálya világítás, futballpálya vagy egyéb sportvilágítás kapcsán, kérjük keressenek minket bátran az alábbi elérhetőségeken: KAPCSOLAT

#világítástechnika  #világításkorszerűsítés  #világítástervezés  #futballpályavilágítás  #LED

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.