Simon Brammer városfejlesztési vezető, személyes véleménye a LED-ről (2019-10-01)

Szerző: PannonLighting
2019-10-01 11:26:05

"Én 100%-ban LED fényforrásokat használok, ... kicsit megszállott vagyok! Jó pár év kutatásomba került..."

A 10:10 kampánycsoport keretén belül, a brit Ashden Alapítvány városfejlesztési programjának vezetőjével, Simon Brammerel beszélgettünk erről a témáról.  

Milyen fényforrásokat használ Ön az otthonában?

Sokan még mindig idegenkednek ettől a viszonylag új technológiától. Én személy szerint 100%-ban LED fényforrásokat használok, még a hűtőm világítása is LED-es. Nem kell mindenkinek ilyen "LED-nochratának" lennie – én kicsit megszállott vagyok! Jó pár év kutatásomba került, hogy rátaláljak a legjobb világítástechnikai megoldásokra.

A legfontosabb lecke számomra a fény ‘hőmérsékletéről’ szólt. Ezt Kelvinben mérjük (ez az információ bármelyik „villanykörte” vagy LED csomagján megtalálható). Én a meleg fehér fényt szeretem a LED esetén is, olyat, amilyet a régimódi volfrám izzók bocsátottak ki. Ez körülbelül 2700 Kelvin (K).

Érdekes, hogy a hidegebb éghajlaton élő emberek inkább a meleg sárgás fényt kedvelik, míg a melegebb éghajlaton élők inkább a hideg fehérebbet vagy a kékebbet részesítik előnyben. Most már tudom, hogy melyik színt kedvelem, és általában minden alkalommal megtalálom a megfelelő LED fényforrást.

Meghatározó oka annak, hogy  LED-fényforrásra váltottam az, hogy tetőre telepített napelemeket használok, amik hozzájárulnak a házam napközbeni villamosenergia-fogyasztásának kielégítéséhez. Viszont amikor egy valós idejű energiamérőt vettem, gyorsan észleltem, hogy őrületesen sok villamos energiát használok éjjel - amikor a napelemek nem segítenek. Egy kis nyomozással rájöttem, hogy a világításom  fogyaszt ilyen sok áramot. Jelenleg három hálószobás házam villamosenergia-számlája havi 7 font (~2600Ft) -ra csökkent, és ebben a világításkorszerűsítés, lényegében a LED technológia az eszköz. Természetesen ez napelem rendszer nélkül is úgyanígy müködik. Könnyen kicserélhtő bármely fényforrás LED -re.

 

Megférnek-e egymás mellett a LED fényforrások és a halogén izzók?

Azaz Lecserélhetem-e az azonos áramkörben lévő izzókat (pl. Egy négy izzós konyhai lámpa esetén) amikor pont kiégnek , vagy egyszerre kell kicserélnem mind a négyet?

Feltételezem, hogy a reflektor típusú fényforrásokról van most szó.

Nos, ez attól függ, hogy alacsony feszültségű vagy hálózati feszültségűek-e a fényforrások. Ezt könnyen meg lehet állapítani, mivel az alacsony feszültségű izzókat „tűlábakkal” pl.: vagy G4 csatlakoztatják, a hálózati csatlakozók pedig „csapokkal”(vagy Edison menettel   -szerk.) rendelkeznek.

Tehát, ha a fényforráson csapok vannak, akkor nem lesz gond, de javaslatom szerint, egyszerre cserélje ki az összeset. A halogén izzók olyan sok villamos energiát használnak az általuk termelt fényhez – figyeljük meg a hőkibocsájtásukat -, hogy látszatmegtakarítás lenne megvárni, amíg kiégnek.

Viszont, ha alacsony feszültségű (tűlábas), akkor egy kicsit bonyolultabb a dolog. Ezek transzformátorral rendelkeznek, mely vagy a mennyezetben, vagy a könnyű szerelvényben találhatók. Néhány LED-lámpa, mint például a Philips Master LED termékcsalád, beépített áramkörökkel rendelkezik, amelyek a legtöbb (de nem minden) transzformátorral összeférhető, így nem kell őket megváltoztatni.

Más esetekben viszont a transzformátort LED-meghajtóra kell kicserélni. Ez azért van, mert a transzformátorok sokkal több energiát termelnek, mint amire a kis fogyasztású LED-eknek szükségük van. Ehhez villanyszerelőre lesz szükség.

 

Hogyan reagáltak az emberek arra, hogy Ön ezekre a fényforrásokra váltott?

Sokan  akkorra már kipróbálták a LED-es világítást. Ezek a kezdetleges fényforrások eleinte még gyengék, hideg fényűek és leginkább csak dekorációs célokra alkalmazhatóak voltak.  Ezek a negatív emlékek élnek még sok emberben, de én mindig elmondom, hogy folyamatosan és gyorsan fejlődik a LED technológia és a világítás korszerűsítés terén is sokkal több LED-es megoldás érhető el. Sokféle LED fényforrást viszek az emberek otthonába, hogy láthassák a színek, a fényerők, a szerelvények stb. széles választékát, hogy vásárlás előtt kipróbálhassák azokat. Így azt kapják, amit akarnak, anélkül, hogy költséges hibákat követnének el. Ez lerombolja a régi „rossz izzó” sztereotípiát, és az általam ismert emberek eddig általánosan elégedettek.

 

Ha már minden régi halogént LED-lámpákkal helyettesítettem, mi a teendő a régi, még működőképes izzókkal?

Dobja el őket, vagy ha van rá mód, hasznosítsa újra. Nézzen utána, hogy hol lehet újra hasznosítani a régi halogéneket. Kérjük, figyeljen arra, hogy a kompakt fénycsöveket soha ne dobja a vegyes hulladékba, mivel higanyt tartalmaznak, ami még egy plusz jó ok arra, hogy lecserélje őket!

A helyettesítésük által megtakarított energia mennyisége messze felülmúlja a régi izzók gyártásánál használt bármely szénszál által termelt energiát.

 

Ha már helyettesítettem a halogéneket kompakt fénycsövekkel, érdemes-e kicserélni ezutóbbiakat LED-es verzióra? Tudom, hogy a LED-ek azonnal bekapcsolódnak, de ez mégse tűnik nagy energiamegtakarításnak. Érdemes-e csak akkor helyettesíteni a kompakt fénycsöveket, amikor kiégnek?

Mégiscsak van némi energiamegtakarítás, mivel a LED-lámpák kevesebb energiát használnak, mint a kompakt fénycsövek. Viszont abban igaza van, hogy a különbség közel sem annyira számottevő, mintha a régimódi hagyományos izzókat cserélné le. (ezt is letesztelheti itt:  kalkulator -szerk.)

Amennyiben elégedett a fénnyel, nincs rá szükség, de ha kicseréli őket, akkor LED-esít. Jó minőségű nem fényerőszabályozható LED-et valamennyivel 4 font (~1500 Ft) alatt vásárolhat meg. Azonban érdemes észben tartani, hogy „amennyit fizetsz – annyit kapsz”, így néhány kivételtől eltekintve a nagyon olcsó LED fényforrások nem fognak jól vagy tartósan teljesíteni.

Másik előnyük, amint azt korábban már megemlítette, az hogy "azonnal" felkapcsolnak - nem szükséges bemelegedési idő hogy a LED-ek teljesen világítsanak.

 

Megfelelően működnek-e a LED-lámpák fényerő-szabályozó kapcsolókkal egybekötve?

Igen - a dimmelhető LED-lámpák nagyon megbízhatóak, azonban van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani.

Előfordulhat, hogy a fényerő-szabályozó kapcsolóját „korszerű” vagy LED-kompatibilis fényerőszabályozóra kell cserélni. Ez azért van, mert sokkal alacsonyabb terheléseket kezelnek. Például, ha egy ‘4 x 60 wattos csillár izzóit LED fényforrásokra cseréli, akkor a 240 wattos terhelés közel 30 wattosra csökken.

Némelyik LED fényforrás rendelkezik beépített áramkörrel a dimmerek kezeléséhez, némelyik nem. A legjobb módja annak, hogy ez kiderüljön az, hogy telepíti őket, és ha a lámpa nem megfelelően dimmel (szabályoz), vagy villog, akkor ki kell cserélnie a fényerőszabályozót. Ezek nem drágábbak, a „rendes” dimmer kapcsolóknál.

A konyhámban és a nappalimban dimmelhető világítás van, amely tökéletesen működik. Fényforrás vásárláskor azonban, figyeljünk, hogy a termék dobozán ott van a dimmelhető logó, valamint megtalalható-e a  „dimmelhető” piktogram.  vagy 

 

A retrofit LED fényforrások nagyszerűek - amint felkapcsolja a lámpát, azonnal kellemes meleg fényt kap. Azonban jártam már úgy is, hogy a LED-lámpák élettartama a dobozon meghirdetett idővel ellentétben csupán hónapokig, vagy csak hetekig tartott. Így aztán felmerül bennem néhány kérdés:

1. Hogyan állapíthatjuk meg, hogy a LED fényforrás a bejelentett élettartam végéig kitart?

2. Befolyásolhatja-e a LED fényforrás élettartamát a háztartási villamos energia minősége (konzisztencia / feszültség stb.)?

3. Van-e valami teendőnk az otthoni világítás áramkörével, ami elősegíti a LED fényforrás élettartamának meghosszabbítását?

Tapasztalataim szerint, ha minőségi terméket vásárol, akkor az a feltüntetett élettartam végéig kitart.

Némelyik LED-lámpám több mint 5 éves, és még mindig erős. Ha a fényforrások rendszeresen kiégnek, lehet, hogy valami más probléma van – csatlakozás megszakadása a lámpafoglalatokban, hibás csatlakozás a kapcsolókhoz, egy izzó túlfűtése egy kis, zárt térben stb. Ha ez máshol is megtörténik az otthonában, akkor általános problémáról lehet szó; ha csak egy szobában jelentkezik, akkor a hiba lokális szintű. Mindkét esetben érdemes villanyszerelőhöz fordulni, hogy megnézze.

Bár a „feszültség-optimalizálásnak” vannak energiahatékonysági előnyei (ez csökkenti a házban lévő feszültséget körülbelül 220V-ra, amelyen szinte minden készülék működik, s ezáltal pénzt takarít meg), javaslom, hogy mindenképp derítse ki, mi okozza a problémát, mivel ezek a rendszerek igen költségesek, viszont egyáltalán nem biztos, hogy telepítésük meg fogja oldani a problémát.

 

Olcsóbbak-e LED fényforrások az energiatakarékos izzóknál?

Még nem olyan olcsók, mint az energiatakarékos izzók, de közelítenek hozzájuk.

Amikor azon gondolkodunk, hogy mennyibe kerül egy fényforrás, érdemes megfontolni az üzemeltetési költségeit is. Tegyük fel például, hogy a konyhában négy spotlámpa van, az üzemeltetési költsége évi 80 font (~30000Ft), míg a LED-lámpáé évi 7 font (~2600Ft). A „megtérülési” idő kiszámítása is fontos. Lehet, hogy csábító az olcsó, nem energiahatékony izzók megvásárlása, de hosszú távon nem éri meg. ( itt kiszámolhatja : kalkulator - szerk.)

Egyáltalán nincs semmi baj a modern, energiatakarékos izzók használatával (ezek is folyamatosan megújulnak), ha a költségvetésünkből ezeket tudjuk biztosítani.

 

Mire érdemes cserélni a 60W és a 100W hagyományos izzóinkat, milyen javaslata van erre, mire figyeljünk?

Oké, először is: ha meleg fényt szeretne, akkor valami olyat kell választania, amelynek Kelvinszáma 3000 vagy annál kevesebb. Bármely fényforrás, amely ennél magasabb Kelvin számmal rendelkezik, hidegebb fényt fog kibocsátani.

Ezután válassza ki a kívánt fénykibocsátást. Általános szabályként a legtöbb ember tudja, hogy a 100W-os izzó fényes és központi világításra alkalmas, a 60W-os izzó egy asztali lámpához jó, és a 25W-os izzó egy olyan helyen alkalmazható, ahol lágy és gyengéd fényt szeretnénk. A LED-lámpák a hagyományos izzók energiájának körülbelül 10% -át fogyasztják - így a 10W-os teljesítményű LED-fényforrás egy régi 100W-os izzó, a 6W-os a 60W-os izzóval egyenértékű fényt nyújt Önnek, és így tovább.

 

Lehetséges-e a GU10-es halogén izzókat (a hátoldalán két vékony csapszeg található) LED-lámpákra cserélni, anélkül, hogy az egész rendszert kidobnánk?

Igen, már lehetséges. A GU10-es megnevezés azt jelenti, hogy a fejnek két pólusa, azaz két csapja van, a szám pedig a csapok közötti távolságot jelöli – a mi esetünkben ez 10 mm. 

Tehát, a megoldás egy olyan LED technológiájú fényforrás megtalálásában rejlik, amely megfelel ennek az előírásnak.

Gyorsan megnéztem online, és azt látom, hogy lehetéges beszerezni őket, miután mostanság egyre több LED-lámpát mutatnak be. Ne feledje, ezek általában alacsony feszültségű fényforrások, ezért meg kell győződni arról, hogy kompatibilisek-e az Ön rendszerével.

 

 

Összefoglalva mi a LED-es világításkorszerűsítés folyamata ?

Mivel kezdjük?

Nyilvánvalónak tűnik, de a legjobb kiindulópont az, hogy megtaláljuk a legerősebben világító fényforrásokat, és kicseréljük őket. Ezáltal maximalizáljuk a megtakarítását.

Mennyi fényfre van szükség?

A fényt lumenben(lm) mérik, de ez túl bonyolult ahhoz, hogy ellenőrzést végezzen minden egyes alkalommal, amikor fényforrást vásárol. Nagy vonalakban, ha egy „régi stílusú, hagyoményos” 100W-os “villanykörte” egyenértékű egy 10W-os LED-lámpával, a 60W – 6W, a 40W – 4W. A matematikusok egy durva 10% -os szabályt tapasztalnak. Spotlámpák esetében cserélje ki az 50W GU10-et 4W körüli LED fényforrással.

Melyik szín legyen?

A fényhőmérsékletet (szín) Kelvinben (K) mérjük. Minél alacsonyabb a szám, annál melegebb a fény. Mivel én a meleg fényt szeretem, 2700K –t részesítem előnyben. Ez olyan, mint egy régimódi izzó fénye. 3000K kevésbé meleg, és minél tovább halad felfelé, annál hűvösebbé és fehérebbé válik a fény – minden olyan fényhőmérséklet, ami 5000K-hez közeledik, majdnem kék lesz. Néha ezeket „meleg fehérnek” vagy „hideg fehérnek” is nevezik. Tehát, az Ön igényétől függően ellenőrizze a csomagot, hogy megbizonyosodjon - a megfelelő színt választotta.

Szeretné-e dimmelni (szabályozni) a világítását?

A dimmelhető fényforrásokért picit többet kell majd fizetnie, cserébe szabályozhatja a lámpák fényerősségét. Keresse a „dimmable” szimbólumot a csomagon.  vagy 

Csak figyeljen arra, hogy  mivel a LED-lámpák nagyon kevés energiát használnak, szükség lehet a fényerő-szabályozó kapcsolójának cseréjére is (ehhez képzett villanyszerelőt kérjen fel).

Megvan a megfelelő illeszkedés?

Az Ön otthonában különböző lámpák különböző szerelvényekkel rendelkeznek majd? Akkor győződjön meg róla, hogy az újonnan megvásárolt termékek illeszkedni fognak hozzájuk. Ennek legjobb módja az, hogy ha magával viszi a régi izzót. Amennyiben mélysugárzó lámpákat vagy spotlámpákat cserél, vegye ki a régi fényforrásokat (hideg és kikapcsolt állapotban), és nézze meg, hogy „csapjai” vagy „tűlábai” vannak-e. Ha csapjai vannak, akkor ezek hálózati feszültségűek (GU10 illesztés), és a változtatás nem jelent problémát. Ha pedig tűlábai vannak (ez a kisfeszültségű világítás), akkor ebben az esetben kicsit bonyolultabb a dolog. Előfordulhat, hogy tanácsot kell kérnie egy szakembertől, hogy melyik fényforrás fog működni otthonában.

Végül, amikor megváltoztatja a világítást, úgy álljon hozzá, mint egy szoba átfestéséhez, amikor is előbb egy doboznyi teszt-festéket vásárol, hogy lássa, tetszik-e a szín, mielőtt kifestené az egész szobát. Amikor új LED fényforrásokba fektet be, először csak egy darabot vegyen, hogy lássa, tetszik-e, mielőtt kicseréli a többit. Ne feledje, hogy a legtöbb helyen kicserélik a lámpákat, ha a megvásárolt termék nem alkalmas az Ön számára.

Miután kicserélte a lámpákat, hátradőlhet (nem kell foglalkoznia velük, átlagosan 10 évig működni fognak), és élvezheti a ragyogásukat.

#világítástechnika  #világításkorszerűsítés  #világítástervezés  #LED  #fényforrás

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.