Világítástervezés 6 + 1 lépésben

Szerző: PannonLighting
2021-02-12 12:51:07

A világítási installációkban a legjobb eredmény elérése érdekében fontos elkerülni azt a megközelítést,

hogy rögvest a lámpatest kiválasztásával kezdjük meg a munkát, még mielőtt megfogalmaznánk magunkban, hogy milyen feladat ellátását várjuk el a megvalósítandó világítási rendszertől. A szisztematikus világítástervezési folyamat használata segít elkerülni ennek a hibának az elkövetését.


6 + 1 fő lépés az eredményes világítástervezéshez


A világítástervezés folyamatának fő elemei:vilagitastervezes_0


1,  Világítási igények felmérése 
2,  Világítás módjának meghatározása
3,  Világítástechnikai eszközök kiválasztása
4,  Világítástervezés, azaz világítástechnikai fényterv készítése 
5,  Világításvezérlés módjának kiválasztása 
6,  A megfelelő világítótest és fényforrás kiválasztása
+1,  A megvalósítás után a telepítés ellenőrzése, jegyzőkönyv készítése (fénymérés)


Nézzük részletesebben is a fent említett 7 fő lépést:
 

1. Világítási igények felmérése

Minden esetben először azt szükséges felmérni, hogy az adott projektnél milyen feladatot fognak ellátni a világítótestek, hisz ezek az eszközök elsősorban a látási feladat ellátására készülnek, és bár vannak esetek, mikor a dizájn is kiemelkedően fontos szerepet kap a világítástervezés során, a lámpatestek kinézete és formavilága, ha megfelelő világítást szeretnénk, csak másodlagos szempont lehet. Egy világítástechnikus fő feladata világítástervezés során maximálisan kielégíteni az ügyfél igényeit, de felelős és lelkiismeretes szakemberként mindezt úgy kell megtennie, hogy közben nem hágja át a hatályos világítástechnikai szabványok előírásait. A következő felsorolásban a szabványok által meghatározott követelmények és az eddigi ügyfeleink által leggyakrabban megfogalmazott igények szerepelnek:

  • Megvilágítás értéke
  • Káprázás mértéke
  • A megvilágítani kívánt tér hangulata
  • A tér sajátos geometriája
  • Kihangsúlyozandó tárgyak, térelemek
  • Elrejtendő tárgyak, térelemek
  • Fény iránya/irányultsága
  • Mesterséges és természetes fény kapcsolata
  • A tér és a világítótestek stílusának kapcsolata
  • Megvalósulás anyagi keretei

2. Világítás módjának meghatározása

A világítástervezés során ebben a szakaszban megvizsgáljuk, hogy milyen lehetőségeink vannak a lámpatestek rögzítéséhez pl. süllyesztett, vagy felületre szerelt megoldást kell választani. Fontos tudni, hogy közvetlen(direkt), vagy közvetett(indirekt) világítótestekre lesz szükségünk a látási feladat ellátásához. Továbbá a megvilágítás erősségétől függően ki kell választani a megfelelő optikával, és fényterelőkkel ellátott világítótesteket a zavaró káprázás elkerülésének érdekében.

vilagitastervezes_1

A munkának ebben a fázisában érdemes meghatározni, hogy mennyire szeretnénk a természetes fény adta lehetőségeket is felhasználni a projekthez annak érdekében, hogy ne kerüljön fel a szükségesnél több lámpatest, ezzel optimalizálva a helyszín adta lehetőségeket, a fogyasztást és a környezetvédelmet.

3. Világítástechnikai eszközök kiválasztása

Miután meghatároztuk a világítás módját, ki kell választani a feladathoz leginkább illő fényforrás és lámpatest kombinációt. Legtöbb esetben az integrált LED-es lámpatestek kerülnek a fénytervbe, de mind a mai napig előfordulnak olyan helyzetek, ahol célravezetőbb lehet hagyományos világítótesteket alkalmazni. Például alacsony kihasználtságú gyakorló futballpályák esetén, ahol a LED-es világítótest bekerülési többletköltsége, csak évek múlva hozná vissza az üzemeltetésből származó megtakarítást egy fémhalogén lámpatestekkel szerelt projekthez képest.

vilagitastervezes_2

Egy projekt megvalósításához az alábbi világítótest tulajdonságokat érdemes figyelembe venni:

 

  • Világítótest fényárama (lumen)vilagitastervezes_3
  • Teljesítmény (Watt)
  • Fényhasznosítás (lumen/Watt)
  • Fényeloszlás
  • Élettartam (üzemóra) 
  • Fizikai méret
  • Káprázáskorlátozási érték (UGR)                
  • Színvisszaadási index (CRI)
  • Világítás szabályozásának módja (kapcsolóval, fényerőszabályozóval, 1-10V, DALi, vagy KNX vezérléssel) 
  • Kompatibilitás egy már létező hálózattal
  • Környezeti tényezőkkel szemben támasztott tűrőképesség (IP és IK védelem)

Az ügyfelek által támasztott elvárások, melyek szintén nagy mértékben befolyásolják a megfelelő világítótest kiválasztását:

 

  • Lámpatest megjelenése, és színe
  • Fizikai mérete
  • Egyszerű karbantartás
  • Megbízhatóság
  • Hosszú élettartam
  • Világítótest esetleges megtérülése (főleg LED világítótest esetén)
  • Ár/érték arány

4. Világítástervezés, azaz világítástechnikai fényterv készítés

A világítástechnikai számítási módszerek két fő kategóriába sorolhatók:
Manuális számítási módszerek

  • Hatásfok módszer
  • Pontmódszer

3D CAD (Computer-aided design) modellezés
A világítástechnikai számítási módszerekről és a 3d modellezésről részletesen a következő cikkünkben fogunk foglalkozni.

vilagitastervezes_4      vilagitastervezes_5

5. Világításvezérlés módjának kiválasztása

Minden világítási installáció energiamegtakarításának hatékonyságát ugyanúgy befolyásolja a vezérlési mód, mint a beépítésre kerülő fényforrások és lámpatestek. Így világítástervezés során a megfelelő vezérlési mód körültekintő megválasztása sem elhanyagolható szempont.


A következő felsorolásban megmutatjuk a vezérlés, ezáltal a megtakarítás hatékonyságának fokozatait.:


1, Egy kapcsolóra kötve az egész világítási hálózat egyértelműen ineffektív, nem gazdaságos, egy több szakaszra bontott világítási rendszerhez képest.
2, Az ajtókhoz váltókapcsolót (106) helyezve már a jól megválasztott kapcsolási körök segítségével úgy tudjuk a lámpatesteket vezérelni, hogy egy teret elhagyva és egy másik térbe érkezve már nem kell megszakítani menetirányunkat, vagy sötétben botorkálni. 
3, Világítástervezés során mozgás- és jelenlétérzékelők használatával tovább növelhetjük a megtakarítási költségeket. Fontos megjegyezni, hogy ezeket az eszközöket olyan terekben érdemes használni, ahova ritkán járunk be, vagy csak gyors áthaladásra használunk. Jellemzően ezekben a terekben marad „égve” legtöbbször a villany.
4, Mozgásérzékelők vásárlása előtt meg kell bizonyosodnunk róla, hogy azok el vannak-e látva fényérzékelővel, így megfelelő kalibrálással természetes fény mellett nem fogják fölöslegesen felkapcsolni a világítást. Továbbá sosem árt, ha ezeket az eszközöket párhuzamosan egy kapcsolóra kötjük, hogy mikor szükségét érezzük, manuálisan is tudjuk a lámpatesteinket vezérelni. Fényerőszabályozó használatával nem csak energiát tudunk megtakarítani, de ez a vezérlési mód adja meg a legnagyobb szabadságot az egyéni világítási preferenciák kiválasztásához. Mielőtt beruháznánk ilyen eszközbe, mindenképp győződjünk meg, hogy a kiválasztott fényforrás és fényerőszabályozó kompatibilis-e egymással. Nevesebb gyártók LED-es retrofit fényforrásaihoz kapunk egy ajánlást, egy úgynevezett kompatibilitási táblázatot, ami megmondja, hogy mely fényerőszabályozókkal, milyen vezérlési tartományban, hány fényforrást képes működtetni. 

5, Világítástervezés során felmerülhet az igény 0-10V/1-10V-os vagy DALi vezérléssel megvalósított világítás szabályozásra is. A DALi vezérlés mindmáig egyértelműen az ipari világítás kommunikációs protokollja, komplex, energiahatékony rendszerek kialakításához elengedhetetlen a jelenléte és nagyon könnyen hozzáadható magasabb szintű épületautomatizálási rendszerekhez (pl.: KNX). A 0-10V (régebben 1-10V) vezérlés kezdetben ipari világítótestek, különösen elektronikus előtéttel szerelt fénycsöves lámpatestek üzemeltetésére használták. Mára viszont a LED technológia térnyersével ez a vezérlési mód beköltözött az otthonainkba, először LED szalagok formájában, de retrofit fényforrásokon kívül ma már a legtöbb szabályozható LED-es világítótest is ezzel a vezérlési móddal működtethető. Ezáltal nagyon könnyű őket különböző protokollal működő (mint pl. a KNX for home, ZigBee, vagy Z-wave) okosotthon automatizálási rendszerekbe integrálni.
 

6. A világítótest kiválasztása

Világítástervezés során a lámpatest teljesítményét ugyanolyan körültekintően kell mérlegelni, mint annak beruházási költségét. Hosszú távon a jól megtervezett, jól megépített lámpatest olcsóbb lesz, mint egy kétes minőségű termék.

vilagitastervezes_5

Egy jó minőségű világítótest legfontosabb jellemzői:

 

  • Megfelelő mechanikai és elektromos felépítés, tartós kivitel
  • Jól kialakított fényterelő és megfelelő káprázáskorlátozási érték (UGR).
  • LED-es világítótestek esetében megfelelő hőelvezetés a lámpa, a kábelezés és a kiegészítő berendezések túlmelegedésének megakadályozása érdekében.
  • Magas fényhasznosítási érték (lumen/Watt), megfelelő fényeloszlási képpel párosítva.
  • Egyszerűen telepíthető, könnyű tisztán és karbantartani.
     

+1 A megvalósítás után a telepítés ellenőrzése, jegyzőkönyv készítése (fénymérés)

Amennyiben lehetséges, néhány hónappal a kivitelezés után érdemes visszalátogatni a helyszínre egy utólagos szemrevételezésre. Az itt szerzett tapasztalatok is segítenek minket abban, hogy minél jobb és lelkiismeretesebb munkát végezhessünk az elkövetkezendő világítástechnikai munkák folyamán is.

 

#világítástechnika #világításkorszerűsítés #világítástervezés #fényterv #világításméretezés #LED #3Dvilágítástervezés

Amennyiben a világítástervezés felkeltette érdeklődését, vagy kérdése merülne fel, keressen bizalommal és segítünk a tervezéstől a kivitelezésig.

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Legyünk partnerek a tervezéstől a kivitelezésig!

Fodor Tamás
Zoltán

+36 30/518-3412

Teljes körű világítástechnikai

szolgáltatások

Professzionális világításkorszerűsítési partnerként – az irodavilágítás, üzletvilágítás, lakásvilágítás, múzeumvilágítás, csarnokvilágítás, LED világítás, ipari világítás, kültéri világítás, utcai világítás, vészvilágítás, biztonsági világítás, kijáratjelző világítás, parkoló világítás és egyéb világítási területek fényforrásainak és lámpatestjeinek biztosítása mellett – világítástechnikai szolgáltatásaink kiterjednek a kapcsolódó igények kiszolgálására is, mint például: világítástervezés, világításkivitelezés, világításkorszerűsítés LED technológiával.

Irodavilágítás

Irodavilágítás

Világítási megoldások a mindennapi munkához vibrálás mentes LED panelek, tükrös-rácsos lámpatestek, mélysugárzók felhasználásával.

Üzletvilágítás

Üzletvilágítás

Shop-ok, üzletek stílusos megvilágítása magas színvisszaadású LED fényvetőkkel, háromfázisú sínrendszer segítségével.

Csarnokvilágítás

Csarnokvilágítás

Csarnok és ipari világítás hatékony kivitelezése, csarnokvilágítókkal, mélysugárzókkal és fényvetőkkel.
 

Vészvilágítás

Vészvilágítás

Biztonsági világítás kialakítása a legkorszerűbb LED-es irányfényekkel, kijáratmutatókkal és tartalékvilágítási rendszerekkel.

Világítástechnikai Szolgáltatások

Világítástechnikai eszközök beszállítása kiemelten épületüzemeltetők és karbantartók részére. Személyes kapcsolattartás és a felmerülő egyedi - kapcsolódó - igények teljes körű, magas színvonalú, mégis költséghatékony kielégítése. Valamennyi partnerünkkel személyes és hosszú távú partnerkapcsolat kialakítására törekszünk. A kialakuló megszolgált bizalom ugyanis versenyelőnyt jelent, így ennek eléréséért mindent megteszünk.

Ingyenes felmérés és szállítás

- Egyedi ajánlat
- Tervezés - kivitelezés
- Minőségi partnerkapcsolat
- Garancia

Tovább
Ingyenes felmérés

Ingyenes felmérés

Világítástechnikai felmérés, világítástervezés, világításkorszerűsítés és szakmai tanácsadás minden partnerünk részére.

Világítás-korszerűsítés

- Vilagitáskorszerűsités
- Világítás felmérés
- Világítás kivitelezés
- Világítástervezés
- LED-esítés

Tovább
Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés

Világításkorszerűsítés a világítástervezéstől a kivitelezésig. Energiatakarékos világítástechnikai eszközökkel és költséghatékony megoldásokkal (LED)

LED - Megtérülés kalkulátor

- Fényforrások
- Lámpatestek
- Összetett kalkuláció
- Megtérülés számítás
- PDF-ben mentés

Tovább
LED - Megtérülés kalkulátor

LED - Megtérülés kalkulátor

Számolja ki, mennyi idő alatt térül meg Önnek a világításkorszerűsítés, ledesítés, akár világítástervezési és egyéb költségekkel számolva.